Montcada i Reixac commemora el DILM 2022 amb una xerrada i activitats als centres educatius

Dimarts, 22 de febrer de 2022 a les 13:00

L’acte central de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna al municipi ha estat una xerrada a càrrec de Llenguaferits, sobre curiositat lingüístiques d’arreu del món.

  • L’espai web www.montcada.cat/dilm2022 recull frases fetes de llengües d’arreu del món aportades per la ciutadania per mitjà d’un procés participatiu.
  • Imatges amb una selecció de les expressions, il·lustrades per la dibuixant Belén Loza, es poden veure a l’accés a les botigues.

Montcada i Reixac ha commemorat el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) 2022 amb diverses activitats. L’acte central del programa organitzat per l’Ajuntament ha estat la xerrada ‘Un món de llengües’ que ahir, dia oficial de l’efemèride, van oferir Jessica Neuquelman i David Vila, Llenguaferits, a la Biblioteca Elisenda. L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Aula d’Extensió Universitària de Montcada i Reixac, Aula MiR.

Volem posar de relleu la importància de les llengües maternes com a patrimoni cultural, identitari i d’integració; les llengües són una eina per expressar-nos i fer-nos entendre, però també són una mostra de com veiem el món’, va manifestar l’alcaldessa, Laura Campos, a la presentació de la xerrada, on va estar acompanyada del president de l’Aula MiR, Juan Rodríguez.

A la xerrada ‘Un món de llengües’, els ponents van parlar sobre el mapa de llengües d’arreu del món, dels riscos que suposa deixar-les d’utilitzar socialment, així com curiositats en diverses llengües. Llenguaferits van manifestar la importància de fomentar el respecte per a totes les llengües i de posar en valor el coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Expressions i frases fetes
L’edició del 2022 del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) a Montcada i Reixac s’ha dedicat a difondre expressions i frases fetes en diverses llengües que es parlen al municipi. Comerços equipaments municipals mostren cartells amb una desena d’aquestes expressions, concretament en català, castellà, castellà de Bolívia, gallec, mandinga, àrab, amazic, italià, llombard i llengua de signes catalana. Els cartells inclouen la frase feta en la llengua original, la traducció al català i una il·lustració de cada expressió, obra de la dibuixant Belén Loza. 

Els cartells mostren una tria de totes les frases fetes que ha enviat la ciutadania per mitjà d’un procés participatiu obert a tothom i efectuat entre els mesos d’octubre i novembre a partir d’un formulari que es podia omplir via web o bé als equipaments municipals. Tot el material recollit es pot consultar a www.montcada.cat

Concurs a les escoles
Sis centres educatius de primària i secundària han participat a un concurs d’il·lustració de frases fetes. Ahir dilluns, la regidora d’Educació, Jessica Segovia, va visitar els equipaments participants i va lliurar els premis als centres i alumnat guanyadors. ‘Agraïm la participació i implicació dels centres educatius en la difusió del DILM’, va indicar l’edil.

Els sis centres participants van rebre un obsequi. Sobre els premis, en la categoria de tercer i quart de primària, la guanyadora va ser Sara Machio, de l’escola Reixac. A la categoria de cinquè i sisè, Noorpreet Kaur, del Font Freda; a la de primer i segon d’ESO, Noelia Álvareiz, de l’Institut escola El Viver i a la de tercer i quart d’ESO, Adam el Mokhles, de l’institut Montserrat Miró. L’escola El Turó i l’institut La Ribera van rebre un obsequi com a centres participants.

Objectiu del DILM 
El DILM pretén promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància de les llengües transmeses de mares a infants, les llengües maternes, com a patrimoni cultural i identitari i el valor del català com a llengua comuna i d'integració social. Un grup de treball format per diferents departaments municipals, les biblioteques de Montcada i Reixac, el Departament d'Educació de la Generalitat i el Servei Local de Català (Consorci per a la Normalització Lingüística) organitza des del 2018 activitats al municipi amb motiu del DILM. Totes les publicacions sobre el Dia de la Llengua Materna 2022 es difondran a les xarxes socials amb les etiquetes #llenguamaternamontcada i #DILM2022. 

Darrera actualització: 22.02.2022 | 14:07