Exposició. L'escola llum de llibertat

Del 13 de gener a les 00.00 h al 3 d'abril de 2023 a les 00.00 h

Es tracta d’una proposta del projecte Memòria en Xarxa de la Diputació de Barcelona i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural, amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació.

VISITES
Per a públic general. Descobrirem tota una sèrie de documents per conèixer com va ser el projecte de l'Escola Nova Unificada
4 de març, a les 12 h
Durada: 1 h

Per a famílies amb infants (edat recomanada 3 a 10 anys). Aprendrem, jugant, com era l'escola de l'època.
1 d'abril, a les 11 h

Activitats gratuïtes amb cita prèvia: 935 651 121 - museumunicipal@montcada.org

La  mostra presenta una selecció d’objectes i documentació relacionats amb diferents àmbits, sobre el paper de l’educació durant la Segona República. L’exposició revisa el desplegament d’aquest període històric, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que pretenia crear una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fomentada en els valors de la solidaritat.

L’exposició documenta com l’any 1936, amb la creació del Comitè de l’Escola Nova Unificada (CENU), es va fer front als principals reptes de la reforma de l’ensenyament en un període amb dèficit de places escolars, de necessitat de millora de la formació i la retribució dels docents, i de manca d’equipaments preparats per als nous corrents pedagògics. Tot i que la tasca d’escolarització i alfabetització en la República va ser ingent, la mostra evidencia les dificultats que va patir aquest pla pels problemes de pressupost i sobretot per l’arribada de la guerra i la irrupció del franquisme, que va esborrar tots els avenços per imposar els principis del nacionalcatolicisme.

Darrera actualització: 16.02.2023 | 09:55