El Museu Municipal acull una exposició sobre l’ensenyament a la Segona República

Dijous, 12 de gener de 2023 a les 10:00

L’equipament local és un dels 17 museus adherits a aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona. La mostra inclou una part específica dedicada a l’educació a Montcada i Reixac en aquest període històric.

El Museu Municipal de Montcada i Reixac és un dels 17 museus locals que acolliran fins a l’abril la mostra ‘L’escola, llum de llibertat! La reforma de l’ensenyament a la Segona República’. Es tracta d’una proposta del projecte Memòria en Xarxa de la Diputació de Barcelona i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural, amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació. A Montcada i Reixac, l’exposició es podrà veure a partir d’aquest divendres, 13 de gener, i fins al 3 d’abril.

La  mostra presenta una selecció d’objectes i documentació relacionats amb diferents àmbits, sobre el paper de l’educació durant la Segona República. L’exposició revisa el desplegament d’aquest període històric, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que pretenia crear una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fomentada en els valors de la solidaritat.

L’exposició documenta com l’any 1936, amb la creació del Comitè de l’Escola Nova Unificada (CENU), es va fer front als principals reptes de la reforma de l’ensenyament en un període amb dèficit de places escolars, de necessitat de millora de la formació i la retribució dels docents, i de manca d’equipaments preparats per als nous corrents pedagògics. Tot i que la tasca d’escolarització i alfabetització en la República va ser ingent, la mostra evidencia les dificultats que va patir aquest pla pels problemes de pressupost i sobretot per l’arribada de la guerra i la irrupció del franquisme, que va esborrar tots els avenços per imposar els principis del nacionalcatolicisme.

Espai propi
Cada Museu participant presenta un espai propi en el marc de l’exposició. En el cas de Montcada i Reixac, l’apartat local rep el nom ‘El primer projecte d’un sistema educatiu públic’, amb documentació (fotografies, llibretes, apunts...) que explica qüestions com que fins a l’arribada de la Segona República, el sistema educatiu al municipi comptava amb moltes mancances, amb una dèbil xarxa d’escoles. El primer esbós d’un veritable projecte educatiu públic al municipi, que solucionés l’endarreriment en matèria educativa, va arribar al 1932, amb l’inici de la construcció del Grup Escolar Ignasi Iglésias, a l’actual plaça Lluís Companys.

Al 1933 s’hi incorporen nous centres; el parvulari del carrer Sant Antoni, una escola unitària mixta a Can Sant Joan i una altra, a Mas Rampinyo. Al 1934, l’Ajuntament incorpora com a escola una antiga torre d’estiueig al carrer Balmes, amb tres classes per a nens i nenes. La mostra també destaca com entitats culturals del municipi, com l’Abi i La Unió de Mas Rampinyo, van col·laborar en el desenvolupament educatiu de Montcada i Reixac.

El contingut íntegre genèric i particular de cada població participant es pot consultar al web https://www.diba.cat/web/exposicions/escola-llum-llibertat, amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra. 

‘L'escola, llum de llibertat!’ s’estructura en tres àmbits: el primer dedicat a l’obra del CENU per una nova escola, en català, única, laica i amb coeducació; un segon àmbit sobre la nova manera d’aprendre i ensenyar inspirada en els principis racionalistes de les metodologies com la Montessori per un ensenyament fonamentat tant en coneixements com en valors; i un tercer àmbit dedicat al paper d’ateneus, sindicats i cooperatives com a transmissors del saber i la cultura a les classes populars.

El conjunt de la mostra treu a la llum nombrosos documents i objectes conservats als museus i arxius municipals, entre els quals pupitres, mapes, llibres, enciclopèdies, revistes, butlletins i llibretes escolars; així com, fotografies i plànols d’escoles, fotografies de mestres i grups escolars, expedients sobre la situació escolar dels municipis, nomenaments de docents, certificats d’arquitectes municipals, diplomes i catàlegs de mobiliari.

Darrera actualització: 12.01.2023 | 12:37