L’Ajuntament es mostra optimista amb el desenvolupament del projecte del soterrament de l’R2

Dimecres, 17 de març de 2021 a les 19:00

L’acte institucional d’Homenatge a les víctimes del tren s’ha fet sense públic per complir amb les restriccions contra la Covid-19 i ha comptat amb la participació de representants municipals i de la plataforma Tracte Just Soterrament Total que reivindiquen aquesta obra.

L’Ajuntament i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total han organitzat aquest dimecres l’Homenatge a les víctimes del tren que l’any passat es va haver de suspendre amb motiu de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. L’acte s’ha fet sense públic a la Cruïlla del soterrament (cantonada carrers Bogatell amb Colon) a causa de les restriccions sanitàries vigents per tal d’evitar l’aglomeració de persones i s’ha pogut seguir en directe a través de les pàgines web montcada.cat i laveu.cat amb el suport tècnic de Montcada Comunicació. Els parlaments oficials, que s’han fet com és tradicional davant del monòlit del soterrament, obra de l’artista local Gabi Ruiz que recorda les 174 víctimes del tren al llarg de la història, han comptat amb la participació de l’alcaldessa, Laura Campos, i de la portaveu de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total, Anna Solano. Ambdues han estat acompanyades per representants dels grups municipals i membres del col·lectiu ciutadà, que han iniciat l’acte amb un minut de silenci.

En la seva intervenció, Laura Campos ha mostrat la seva satisfacció pel fet que, per primera vegada, el projecte de soterrament de la línia R2 al seu pas pel municipi ja tingui una partida específica als pressupostos generals de l’Estat, s’hagi inclòs al Pla de Rodalies i estigui pendent de dos últims informes abans de ser aprovat pel Consell de Ministres. En aquest sentit, l’alcaldessa ha expressat el seu optimisme amb la possibilitat que el projecte pugui ser adjudicat durant aquest any: “Tant de bo, les màquines ja puguin estar treballant en el soterrament quan ens tornem a reunir en la propera edició d’aquest homenatge”, ha dit. L’alcaldessa també ha agraït la tasca de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total i els partits polítics, així com de tota la ciutadania en general per la seva lluita en l’objectiu comú d’aconseguir un soterrament que serà, segons les seves paraules, “un punt d’inflexió en una ciutat esquarterada i servirà per acabar amb les víctimes i cosir aquesta ferida a cel obert que separa els nostres barris”. Per la seva part, Anna Solano ha fet la seva intervenció en representació de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total fent una crida a mantenir la unitat entre els partits polítics i la ciutadania: “Malgrat les bones notícies i assumint a contra cor l’endarreriment de les obres, encoratgem a tota la població a continuar treballant plegats per assolir el soterrament”, ha dit. Solano, que ha acabat el seu parlament amb un el fragment d’un poema de l’artista local Elisa Riera, també ha reclamat que mentre no es faci realitat el projecte, es millori la seguretat al voltat dels passos a nivell que creuen el municipi.

Durant l’acte, també s’han dipositat 174 clavells blancs en el monòlit que recorda totes les víctimes. Després d’aquest homenatge, l’Ajuntament treballa en l’organització de les Jornades pel soterrament, que tindran lloc els dies 13 i 15 d’abril i que consistiran en dues conferències vinculades a les infraestructures ferroviàries al municipi. Les activitats es realitzaran al Teatre Municipal i seran presencials, tot i que també seran retransmeses en directe per www.montcada.cat i www.laveu.cat gràcies al suport tècnic de Montcada Comunicació. La primera es farà el 13 d’abril, a les 19h, i anirà a càrrec de dos representants de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif): Juan Carlos Monge, sotsdirector de Projectes d’Obra Civil, i Daniel Jiménez, redactor del projecte del soterrament de l'R2, que informaran sobre l’estat del projecte constructiu i sobre els terminis per a les obres. A la segona conferència, assistirà el coordinador de Rodalies de la Generalitat, Pere Macias, que el dia 15, a les 19h, informarà a la ciutadania sobre el contingut del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, que es va aprovar el passat mes de desembre i que afecta a diferents línies ferroviàries del municipi.

D’altra banda, els membres de la PTJST faran difusió les Jornades del soterrament a diferents carpes informatives que s’ubicaran pel municipi. Aquests punts informatius, on hi haurà informació del projecte i de la reivindicació històrica, estaran situats els propers dies 6 d’abril i 7 d’abril a Can Sant Joan i Montcada Nova, de 10 a 12h, i els dies 8 i 9 a Montcada Centre i La Ribera, de 16 a 18h.

Darrera actualització: 18.03.2021 | 11:06