Els Pressupostos Generals de l’Estat incorporaran per primer cop el cost total del soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac

Divendres, 22 d'octubre de 2021 a les 09:45

El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i Adif han confirmat que els Pressupostos Generals de l’Estat 2022 inclouen la partida pressupostària del projecte del soterrament de l’R2 i les diferents plurianualitats del cost total de l’obra. Un cop aprovats els Pressupostos, el Consell de Ministres destinarà els diners a Adif per fer la licitació i l’adjudicació de l’obra en 2022.

  • L’actuació permetrà soterrar un total de 5,5 quilòmetres al llarg de Montcada i Reixac i Vallbona.
  • El cost de l’obra està valorat en 565 milions i el període d’execució serà d’un termini aproximat de 5 anys i mig i inclou la construcció d’una nova estació i una tercera via per descongestionar el servei de Rodalies.

Per primer cop a la història els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) incorporaran el cost total del projecte del soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac i Vallbona en una partida desglossada per als propers anys. Així ho va explicar ahir l’alcaldessa, Laura Campos, a la reunió de la Taula del soterrament -integrada per diferents formacions polítiques, la plataforma Tracte Just Soterrament Total i tècnics municipals. Campos va rebre la notícia després de les diferents converses que ha mantingut les darreres setmanes amb la Ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, la secretària d’Estat, Isabel Pardo, i la presidenta d’Adif, Marisa Domínguez.   

El cost total de l’actuació serà de 565 milions d’euros i l’execució es realitzarà durant 5 anys i mig. L’Estat ha previst un total de 64,5 milions d’euros per al 2022, 34 per al 2023, 69 per al 2024 i la mateixa quantitat per al 2025. La resta s’haurà de tramitar amb posterioritat.

Durant la trobada de la Taula, l’alcaldessa també va informar que Adif havia comunicat que a final d’agost el darrer tràmit abans de la licitació del projecte veuria la llum, però encara no s’ha tramitat. Campos va explicar que “tot  i que des d’Adif sempre ens han havien dit que l’aprovació per part del Consell de Ministres era imminent, hi ha hagut un nou requisit en la tramitació de l’expedient que implica que el gestor ferroviari ha de presentar un certificat de disponibilitat pressupostària de la totalitat de l’obra i amb la continuïtat econòmica per als propers anys al Consell de Ministres i això serà possible un cop s’aprovin els PGE 2022”. En aquest sentit, l’alcaldessa va anunciar que el proper divendres, 29 d’octubre, es convocarà una reunió extraordinària de la Taula del soterrament amb la presidenta d’Adif, que donarà tota la informació sobre aquesta tramitació administrativa a la comissió de treball montcadenca.

Tot i que s’ha de complir amb el nou requisit d’Adif, Campos va manifestar que “aquesta certificació pressupostària que exigeix l’ens ferroviari és una garantia que l’actuació començarà amb el 100% de l’obra pressupostat per als propers anys i que tindrà continuïtat  i evita situacions com la de l’estació de la Sagrera que va quedar empantanada durant anys”. L’alcaldessa va afirmar que “per fi no hi marxa enrere” i va afegir que  “tot i el compromís estatal que ens han donat no baixarem la guàrdia i el mateix dia que s’aprovin els PGE exigirem que l’expedient s’elevi al Consell de Ministres per a la seva aprovació i la posterior adjudicació”.

 

Darrera actualització: 22.10.2021 | 13:47