El projecte constructiu del soterrament de l’R2 entra en la fase final i l’actuació es podria licitar aquest any

Divendres, 29 de gener de 2021 a les 14:00

Durant la reunió d’ahir de la Comissió de seguiment del soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac es va confirmar que el projecte constructiu es podria aprovar definitivament en dos mesos. L’alcaldessa ho ha avançat aquest matí a la reunió amb els integrants de la Taula del soterrament i ha manifestat la seva satisfacció per la notícia.

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va comunicar ahir al consistori que el document final només està pendent d’un informe intern d’interoperabilitat del gestor ferroviari i d’un altre de l’Agència Catalana de l’Aigua, que preveu tenir durant el mes de febrer. Quan es presentin aquests informes, Adif tramitarà el projecte constructiu al Consell de Ministres per tal que aprovi la despesa, prevista per al mes de març. Un cop es tingui el vistiplau, el projecte haurà de passar diferents tramitacions administratives fins arribar a la seva licitació, un procediment que acostuma a fer-se en un termini de 6 mesos, i la seva posterior adjudicació. 

L’alcaldessa, Laura Campos, ha mostrat la seva satisfacció i ha afirmat que “aquesta és una molt bona notícia per al nostre municipi que veu cada dia més a prop la realitat del projecte que ha de canviar el futur de Montcada i Reixac”. Campos ha agraït el treball i l’esforç de totes les persones que han participat en la Comissió de seguiment i als integrants de la Taula i ha afegit que “som conscients que queda molt per fer però veiem el soterrament molt més a prop”.

Durant la trobada d’avui Campos també ha traslladat a la Taula, integrada per representants i tècnics municipals, partits polítics i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total, que les propostes municipals al projecte de la futura estació de la línia de França han estat acceptades per Adif i ja han estat incorporades al document final. El gestor ferroviari ha donat llum verda a la creació d’un segon accés a l’edifici des del carrer Generalitat, després que les empreses d’enginyeria contractades per Adif hagin realitzat els càlculs de les noves càrregues a l’estructura. En aquest sentit, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha valorat positivament la incorporació de les millores proposades pel consistori al projecte de l’estació. Sánchez ha afirmat que “hem aconseguit que s’incorpori la millora d’una segona entrada a l’estació sense que hagi suposat cap canvi substancial en les càrregues de l’estructura i en el pressupost del projecte”. 

El passat mes de desembre es van aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, que incorporen, per primer cop, una partida individualitzada del soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac amb una dotació econòmica. D’altra banda, el Pla de Rodalies de Catalunya també incorpora aquesta infraestructura entre les seves prioritats per al període 2020-2025.

Darrera actualització: 29.01.2021 | 14:10