Moció per donar suport a les persones refugiades d'Ucraïna i la resta del món

Divendres, 1 d'abril de 2022 a les 00:00

El text es va aprovar per unanimitat durant la sessió plenària que es va celebrar aquest dijous i fa una crida a la solidaritat davant la crisi humanitària que pateixen els refugiats de diversos conflictes

  • La moció insta el govern de l’Estat a l’habilitació d’un fons extraordinari que permeti disposar de recursos als municipis per a desenvolupar els seus plans d’acollida.
  • Montcada es declara municipi d’acollida per a les persones refugiades i es posa a disposició de les administracions supramunicipals, així com de les entitats i ONGs que s’estant mobilitzants per Ucraïna.

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció presentada pel grup municipal d’En Comú Podem per donar suport a les persones refugiades d’Ucraïna i de la resta del món. El text mostra la seva solidaritat amb el poble ucraïnès que està patint en el seu territori l’agressió militar de la Federació de Rússia contrària al dret internacional i manifesta el compromís de l’Ajuntament amb la pau i en contra de les guerres. Al mateix temps, declara Montcada i Reixac com a municipi d’acollida per a les persones que demanin refugi, tant provinents d’Ucraïna com d’altres territoris on han estat perseguides “per raons d’ètnia, religió, nacionalitat o pertinença a determinats grups socials o opinions polítiques”. La moció insta el govern de l’Estat a l’habilitació d’un fons extraordinari que permeti disposar de recursos als municipis per a desenvolupar els seus plans d’acollida, concretament l’allotjament digne, i que serveixi per donar sortida a l’emergència actual de persones ucraïneses i d’altres persones refugiades.

De la mateixa manera, els acords subscrits durant la sessió plenària del mes de març demanen al govern de la Generalitat que elabori el seu Pla d’Acollida en coordinació amb el de l’Estat i insta a ambdues administracions a coordinar-se amb els governs locals amb protocols actualitzats. En el text aprovat, el consistori es posa a disposició de l’Estat i de la Generalitat per col·laborar a reduir l’impacte humanitari d’aquesta crisi, així com de les entitats i ONGs locals que s’estant mobilitzant per Ucraïna.

En el moment de defensar la moció, Juan Carlos de la Torre, regidor responsable de l’àmbit de Cooperació i Solidaritat, va expressar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès, tant amb els veïns i veïnes de Montcada i Reixac originàries d’Ucraïna com amb els que estan fugint del seu país, i la va fer extensiva als refugiats de tots els conflictes que hi ha actualment al món. De la Torre, que es va mostrar molt crític amb el canvi d’actitud del govern d’Espanya en relació al conflicte entre el Marroc i el Sàhara, va definir el text com una “moció de la dignitat i el respecte”, va demanar més recursos per a les administracions locals per poder acollir persones refugiades i va agrair la solidaritat de la població i les entitats a la campanya solidària que s’ha fet al municipi.

Darrera actualització: 01.04.2022 | 15:56