Jornada reivindicativa per reclamar que la societat sigui més inclusiva amb les persones amb discapacitat

Divendres, 3 de desembre de 2021 a les 00:00

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat s’ha commemorat aquest divendres a Montcada i Reixac amb l’organització d’un acte a la plaça de l’Església.

  • L’activitat ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Adimir, la presidenta de la qual, Carolina Ibáñez, ha llegit un manifest amb una sèrie de reivindicacions.
  • En el marc de la campanya ‘Mira’m i podràs veure’t’, la Fundació Esmen ha preparat una performance a càrrec del col·lectiu d’artistes uTopia Barcelona amb la instal·lació de dues butaques per afavorir un diàleg amb persones amb discapacitat intel·lectual  en el que han participat l’alcaldessa, Laura Campos, i la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere.

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la plaça de l’Església ha estat l’escenari aquest divendres d’un acte commemoratiu organitzat per l’Ajuntament de Montcada i Reixac amb la col·laboració de les fundacions Adimir i Esmen, representats per Carolina Ibáñez i Ignacio de Gispert, presidenta i director general d’ambdues entitats respectivament. L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos, i la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, que en la seva intervenció ha destacat la importància d’organitzar aquest tipus d’actes per “sensibilitzar i donar visibilitat al col·lectiu de la diversitat”. Sempere ha posat en valor el compromís de l’Ajuntament per trencar amb les barreres i els prejudicis i ha agraït a les entitats, la ciutadania i els professionals que treballen amb la diversitat “per fer una realitat més justa i inclusiva per a tothom”. “Com a poble, tenim l’obligació de posar-nos en la pell de l’altre, de posar-nos les ulleres de l’accessibilitat per arribar a tothom i fer una ciutat i una realitat que sigui inclusiva amb tothom, siguin quines siguin les seves necessitats”, ha dit la presidenta de l’Àrea Social.

Posteriorment, la representant de la Fundació Adimir, Carolina Ibáñez, ha llegit un manifest amb una sèrie de reivindicacions: destinar més recursos econòmics per donar suport a les persones amb discapacitat i a les seves famílies; que els drets socials d’aquest col·lectiu estiguin més clars a la Constitució; fer més accesible la tecnologia i tenir més cura del planeta. Al text també es denuncia la situació de les persones migrades a Catalunya en situació irregular que, en el cas de patir alguna discapacitat, no tenen el dret a rebre ajuts socials ja que, al no disposar de NIE o DNI, no obtenen el reconeixement a la seva condició per part de la Generalitat. En aquest sentit, el manifest demana que es reconegui la situació de discapacitat d’aquestes persones migrades, especialmente els menors d’edat, i que es legisli de manera favorable per al seu reconeixement.

L’acte de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat ha continuat amb una performance organitzada per la Fundació Esmen i que, en el marc de la campanya ‘Mira’m i podràs veure’t’, ha estat ideada pel col·lectiu d’artistes uTopia Barcelona. Aquesta instal·lació performativa ha consistit en la instal·lació de dues butaques a la plaça de l’Església per convidar als i les vianants a seure davant d’una persona amb discapacitat intel·lectual per parlar sobre les seves experiències vitals i altres quotidianitats. L’objectiu d’aquesta acció, dirigida per un dinamitzador, era el d’estimular la lliure conversa entre vianants i persones amb discapacitat per descobrir els elements comuns i similars sobre els seus gustos, desitjos, anhels i vivències. L’alcaldessa, Laura Campos, i la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, han estat de les primeres persones que han participar en aquesta original iniciativa.

L'acte ha comptat amb la col·laboració d'una intèrpret en llengua de signes catalana, a càrrec de Binomils. 

Darrera actualització: 03.12.2021 | 21:23