L’Espai del Record de Montcada i Reixac reconeix i acompanya en el dol gestacional, perinatal i neonatal

Dissabte, 15 d'octubre de 2022 a les 00:00

El monòlit està ubicat en un dels límits del Parc de la Llacuna i s’ha inaugurat aquest dissabte, 15 d’octubre, Dia Internacional de la Conscienciació del Dol per la mort Gestacional, Perinatal i Neonatal.

Montcada i Reixac compta des d’aquest dissabte, 15 d’octubre, amb l’Espai del Record, amb un monòlit amb una placa explicativa i un banc il·lustrat i amb el missatge ‘L’amor mai mor’, que recorda els fills i filles que no van arribar a néixer o bé, van morir en el part o en edat neonatal. Aquesta estructura està situada al límit del Parc de la Llacuna proper a Ripollet i amb ella es pretén trencar el tabú que hi ha al voltant d’aquestes morts, així com donar visibilitat als infants i a les famílies que han passat per aquesta situació. El de Montcada i Reixac és un dels pocs espais de dol d’aquest tipus a l’Estat espanyol que estan ubicats fora d’un cementiri.

El dol perinatal, gestacional o neonatal continua sent un tabú social, que condemna les famílies que pateixen la pèrdua, especialment les dones, al silenci, la soledat i la culpa; això és profundament injust perquè el vostre dolor és real i mereix ser transitat, respectat i acompanyat, és el vostre dret i el nostre deure com a societat’, s’ha expressat l’alcaldessa, Laura Campos, durant la inauguració de l’espai. La regidora de Feminismes, Igualtat i LGTBI, Jessica Segovia, ha explicat que a les Jornades de Maternitat amb motiu del 8M 2022 es va parlar d’aquest tipus de maternitat i ‘ens va copsar molt aquestes situacions i la forma com les famílies que hi ha passat viuen aquest dolor’.

Les montcadenques Laura Vázquez i Tamara García són les impulsores de la creació de l’Espai del Record. En la seva intervenció, ambdues han coincidit en la manca d’espais per compartir records en les pèrdues gestacionals, perinatals o neonatals, a diferència de les morts d’infants o persones adultes. També han destacat la importància de comptar amb un espai per recordar o plorar els fills i filles fora d’un cementiri i en un lloc obert, perquè sigui visible i obert a tothom. L’acte també ha comptat amb la psicòloga Guida Rubio, qui ha parlat de la importància de comptar amb un espai tangible on poder viure i compartir el dol.

L’acte ha comptat amb una ofrena floral al monòlit de l’Espai del Record i la col·locació de missatges per als fills i filles perduts als arbres que envolten aquest espai. La inauguració d’aquest espai coincideix amb el Dia Internacional de la Conscienciació del Dol per la mort Gestacional, Perinatal i Neonatal, que és avui dissabte. Aquest vespre, la Casa de la Vila (Major, 32) s’il·luminarà amb els colors rosa i blau, que s’aniran alternant, com a acte simbòlic per commemorar l’efemèride.

Darrera actualització: 15.10.2022 | 14:04