Montcada i Reixac denuncia la vulneració de drets de les persones refugiades amb la campanya ‘Siguem refugi’

Dimecres, 8 de juny de 2022 a les 11:53

El municipi organitza un acte el dia oficial de les persones refugiades, el 20 de juny, amb la lectura d’un manifest i entrevistes amb testimonis.

  • Durant tot el mes de juny hi haurà activitats paral·leles al municipi amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny).
  • Més d’una vintena de municipis d’arreu de Catalunya s’han sumat a la campanya de sensibilització coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

Montcada i Reixac s’uneix a la campanya de sensibilització ‘Siguem refugi. Per un món sense camps’, que comença el 8 de juny, per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, ‘Siguem Refugi’ vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa en línia i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es podrà consultar tota la informació referent a la campanya i es podran veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació.

Actes a Montcada i Reixac
El dia 20 de juny, l’Ajuntament i l’entitat Montcada Solidària organitzaran l’acte central de la campanya al municipi, una acció a la plaça de l’Església a partir de les 18 h, per tal que la població tingui una experiència vivencial sobre què viuen les persones migrades a moltes de les fronteres del món. L’acte començarà amb la lectura del manifest del Fons Català per reivindicar el compromís del municipi amb les persones refugiades i desplaçades forçoses.

La commemoració comptarà amb una activitat artística, un mapa gegant dels moviments migratoris al món i la presentació d’històries de vida de persones refugiades. En aquest marc, els consellers i conselleres del Consell d’Infants presentaran el llibre ‘Contes que amplien la teva mirada’, escrit pels infants que integren aquest ens. Es pondran a la venda exemplars, a benefici de Montcada Solidària.

Del 13 de juny a l'1 de juliol, l'àgora de Montcada Aqua (Tarragona, 32) acollirà l’exposició ‘Camp de refugiats sahrauís-RASD a Tindouf’, produïda pel Fons Català.

La resposta del municipalisme en matèria de refugi
Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).  

Darrera actualització: 14.06.2022 | 11:44