Museu Municipal

Des de en fa 30 anys, el Museu Municipal de Montcada assumeix les funcions de protegir i difondre el patrimoni cultural local, és a dir, donar a conèixer la història del municipi i vetllar per la seva herència:el jaciment ibèric de Les Maleses, el Rec Comtal, la Mina, la Casa de les Aigües, les masies medievals,les torres modernistes, les ermites i esglésies; així com tots aquells elements singulars que ens identifiquen i que dibuixen els trets fonamentals com a poble.

Any rere any, els petits avanços en la gestió del patrimoni cultural local han derivat en grans assoliments : anar complint anys d’excavacions al jaciment ibèric Les Maleses, fidelitzar un terç de la població com a usuaris del Museu,oferint-les-hi un cicle d’actuacions i activitats regulars, i reactivar el conjunt de la Casa de les Aigües amb programa d’usos consolidat.

Igual que l’activitat d’un museu local no es podria entendre sense projectar la col·lecció a l’àmbit educatiu, tampoc s’entendria mai sense la recerca activa. Totes dues dinàmiques, educació i investigació, tenen l’objectiu que el patrimoni històric sigui un agent viu a nivell sociocultural.

Tot plegat enfocat cap a un l’objectiu fonamental: arrelar la identitat i memòria col·lectiva local.

Serveis

 • Difusió del patrimoni cultural local
  Cada any, mitjançant un programa d'activitats d'itineraris i visites pel patrimoni cultural local acostem el llegat històric a la població.

Servei Educatiu

 • Visites dinamitzades al Museu i a la Casa de les Aigües, adaptades a les necessitats del currículum escolar; itineraris pel patrimoni cultural local; i tallers didàctics d'història i ciència. Totes les activitats les heu de concertar prèviament.

Exposicions temporals

 • El Museu Municipal difon la seva tasca a través de exposicions itinerants de producció pròpia i amb la col·laboració, en moltes ocasions, d’altres entitats amb els mateixos interessos i afinitats per la difusió cultural.

Biblioteca especialitzada

 • L'intercanvi de publicacions que manté amb altres institucions gràcies a la publicació anual de la revista Monte Catano, ha permès consolidar el caire especialitzat de la biblioteca i optimitzar el servei documental als investigadors i estudiants locals.
 • El resultat és la renovació continuada del fons bibliogràfic de la biblioteca especialitzada en arqueologia, prehistòria, història antiga i antropologia local, amb una sala de consulta pública, prèvia sol•licitud a la direcció del Museu.

Recerca i Publicacions

El Museu Municipal de Montcada és un punt de referència per a la recerca del patrimoni cultural local per a la recerca local, tant a nivell de documentació com de producció.
Actualment són diverses les línies que estudien el patrimoni local, tant material com immaterial:

 • L'estudi del jaciment ibèric de Les Maleses (Maleses, Serralada de Marina) és l'origen del Museu. Gràcies a les intervencions periòdiques des de l'any 2000, el patrimoni arqueològic augmenta i, alhora, va rebel·lant les incògnites vers la vida dels primers pobladors de Montcada fa 2500 anys.
 • L'aigua de Montcada va ser clau tant per al abastament de Barcelona com per al desenvolupament del poble: el Rec Comtal, la Mina i la Casa de les Aigües de Montcada en són l'herència. La recerca vers la Casa de les Aigües va sorgir naturalment per la necessitat de documentar –la correctament després d'engegar la seva reactivació en 2010.
 • Recuperació de la memòria històrica local, amb la cerca de testimonis orals d'aquells que hi van viure la guerra civil i la postguerra espanyola. Publicacions
 • Memòria viva de l'aigua, nova línia d'antropologia urbana sorgida amb la de la Casa de les Aigües, que ha agafat, però, identitat pròpia: es busquen testimonis de vida al voltant llegat històric de l'aigua - Rec Comtal, Mina, fonts, torrents,etc. - i per tal de perfilar el paisatge de l'aigua amb les vivències personals i col·lectives.
 • Recerca vers el mosaic romà com a element definitori d'una societat,la qual segueix projectant el Museu Municipal a l'exterior mitjançant ponències a congressos i publicacions internacionals.

La Mirada Tàctil
La Mirada Tàctil és una iniciativa que dota de recursos museogràfics als ens museístics locals perquè siguin accessibles a persones invidents i sordes. Amb la inauguració de la renovació museogràfica del Museu Municipal de Montcada, el passat 24 d’abril, ja vam estrenar mòduls tàctils fruït d’aquest projecte com ara la maqueta amb la reconstrucció parcial del poblat ibèric de Les Maleses, les cartel·les en Braïlle o el video del molí paperer.
A la següent llista de reproducció podeu veure tots els vídeos:

Carrer Major, 32 - 08110 Montcada i Reixac - Barcelona
Telèfon: 935 651 121
Telèfon: 610 144 499
Adreça electrònica: museumunicipal@montcada.org
Horari:  
De dimarts a divendres, de 10 a 20 h; dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h (Entrada gratuïta)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 14.11.2023 | 10:13