Introducció

I Pla estratègic en l'àmbit del desenvolupament econòmic local i l'ocupació de Montcada i Reixac (2019-2024)

Des de finals dels anys setanta, els governs locals i regionals es troben davant de la necessitat d’analitzar, definir i executar accions que permetin donar resposta als problemes que tenen les economies locals i afavorir el desenvolupament cada vegada més globalitzat. Tot i això implica respondre a multitud de qüestions relacionades amb l’estratègia que cal seguir i amb com s’ha d’instrumentalitzar la política de desenvolupament.

D’aquesta manera, la planificació estratègica es mostra com un instrument d’intervenció territorial basat en la participació i la concertació público-privada i dirigit a què cada territori doni una resposta reflexionada, consensuada i eficient a les qüestions clau de futur i a les grans opcions de desenvolupament local.

Des de l’Ajuntament de Montcada i Reixac ja s’està fent una aposta clara per aquest instrument a partir de l’elaboració de diferents plans, de caire estratègic, en diferents àmbits i alguns exemples són: el Pla Local d’Inclusió Social 2018‐21, el Pla Local de la Joventut 2019‐2022, el Pla de mobilitat urbana sostenible Montcada i Reixac 2017‐2022, aprovats recentment o el III Pla local d’Igualtat 2016‐2020 o l’antic Pla Estratègic de Montcada i Reixac.

A partir d’aquesta experiència en planificació estratègica, és que es considera adient elaborar el Pla Estratègic en l’àmbit del desenvolupament econòmic local i de l’ocupació de Montcada i Reixac. Resulta necessari destacar el fet que es tracta del primer pla estratègic que es realitza en aquest camp lligat a les polítiques actives de promoció econòmica i ocupació que realitza l’Ajuntament. El moment actual resulta molt convenient per realitzar aquest Pla degut a que tot i la recuperació econòmica, la crisi ha deixat una sèrie de cicatrius el teixit econòmic local (alguns sectors no han recuperat el nombre d’empreses que tenien abans de la crisi) i al mercat laboral (cronificació de la situació d’atur, col·lectius amb grans dificultats per ocupar‐se) i ha generat nous (treball precari, compaginar més d’una feina, ingressos insuficients tot i treballar) i on s’estan accelerant una sèrie de canvis tecnològics que suposen nous models de producció i l’adaptació, tant d’empreses com dels/les treballadors/es. Tot això suposa uns nous reptes als quals s’ha de donar resposta des d’esferes a partir de dotar‐se dels recursos suficients i realitzant apostes estratègiques de forma planificada a mig termini, ja que la rapidesa amb la que es van produint els canvis fa difícil plantejar‐les a llarg termini.
En aquest sentit, el Pla pretén ser un full de ruta que ha d’ajudar a implementar una sèrie d’actuacions i programes encaminats a millorar la coordinació en la integració de les polítiques econòmiques, ocupacionals i socials al municipi i a donar suport a les empreses i les persones a adaptar‐se als profunds canvis que s’estan produint. En aquest sentit, uns dels aspectes clau que planteja el Pla és consolidar els Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació dotant‐lo d’un major pressupost que li donin certa estabilitat, en especial de la seva plantilla, per evitar l’elevada dependència que té del finançament extern (subvencions) i que així puguin millorar l’atenció a les empreses i persones, però també treballar en el disseny i la planificació de noves accions amb altres serveis municipals que donin una resposta més eficaç als problemes de l’econòmica local de Montcada I Reixac.

Cal destacar, que aquest Pla és fruit de l’anàlisi de la situació socioeconòmica del municipi i d’un procés de reflexió i debat conjunt, on han participat diferents actors locals com diversos Serveis de les Àrees Municipals de l’Ajuntament, diferents agents econòmics (associacions, empreses i empresaris) i socials (entitats de formació, entitats del tercer sector, sindicats) del territori i la ciutadania a través del portal de Montcada participa.

Logo del Servei d'Ocupació de CatalunyaLogo del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad SocialLogo Unió Europea. Fons Social EuropeuLogo Generalitat de Catalunya 
Escut Ajuntament de Montcada i ReixacLogo PLa d'Acció Social

 

Darrera actualització: 09.08.2022 | 11:21
Darrera actualització: 09.08.2022 | 11:21