"Cartes d'Amistat: Un pont entre Montcada i Reixac i els Refugiats Sahrauís"

Dijous, 9 de març de 2023 a les 00:00

Projecte dirigit a l’alumnat de 5è i 6è de primària dels centres educatius de Montcada i Reixac. 

Presentació del projecte:

L’objectiu d’aquest projecte és fomentar l’empatia i el coneixement d’altres realitats, així com crear un vincle d’amistat entre els participants i els infants refugiats sahrauís que viuen als campaments al desert del Sàhara Occidental.

L'activitat consistirà en un intercanvi de cartes o correspondència entre ambdós costats, en què els infants es presentaran i explicaran la seva vida i el seu dia a dia, els seus interessos, els seus hobbies, la família i els amics, etc. D'aquesta manera, els infants podran conèixer la vida d'altres infants que viuen en contextos molt diferents del seu, i tindran l'oportunitat d'expressar els sentiments, les inquietuds i els desitjos a través de l'escriptura.

Al març de 2023, els alumnes dels col·legis participants entregarien les seves cartes a la coordinadora de "Vacances a Pau" del Vallès Occidental, una organització que fa molts anys que organitza campaments d'estiu per a nens/es sahrauís a Catalunya. Aquesta entitat serà l'encarregada de portar les cartes al Sàhara, i les lliurarà als infants dels campaments sahrauís. A més, explicarà el projecte a aquests nens i nenes i els animarà a participar en l'activitat, escrivint cartes per respondre als seus nous amics i amigues de Montcada i Reixac.

Aquest projecte té diversos objectius importants. En primer lloc, es busca fomentar l'empatia i el coneixement d'altres realitats, cosa que permetrà als infants ampliar la seva perspectiva del món i desenvolupar la seva capacitat per posar-se al lloc dels altres. En segon lloc, es busca crear un vincle d'amistat entre els infants de Montcada i Reixac i els infants refugiats sahrauís, cosa que pot contribuir a generar més consciència i sensibilitat cap a la situació dels refugiats sahrauís, i cap a la necessitat de garantir els seus drets i millorar les seves condicions de vida.

D'altra banda, aquest projecte també pot contribuir a fomentar la creativitat i l'escriptura entre els infants participants, així com a millorar-ne les habilitats comunicatives i la capacitat per expressar-se per escrit.

La situació als campaments Sahrauís:

Els infants refugiats dels campaments sahrauís al desert del Sàhara enfronten una vida plena de dificultats. La manca d'aigua potable, els aliments i els serveis sanitaris bàsics són només algunes de les moltes dificultats a què s'enfronten aquests infants cada dia.

Als campaments sahrauís, el clima és extrem, amb temperatures que poden assolir els 50 graus Celsius durant el dia i caure per sota de zero durant la nit. Aquest clima fa que la vida quotidiana sigui molt difícil, especialment per als infants, que es veuen obligats a passar la major part del dia a tendes de campanya sense aire condicionat ni calefacció. Molts d’ells pateixen malalties relacionades amb l'exposició perllongada a la calor i la manca d'aigua potable.

A més de les dificultats físiques, molts d'aquests infants pateixen emocionalment a causa de la separació de les famílies. A causa de la situació política, moltes famílies sahrauís estan separades, amb alguns membres vivint als campaments i altres al Sàhara Occidental. Aquesta separació causa un gran dolor emocional i pot ser molt difícil per als infants, que no poden entendre per què els seus éssers estimats són lluny.

Tot i aquestes dificultats, els nens i nenes sahrauís són valents i perseverants. Molts assisteixen a l'escola als campaments, on aprenen habilitats que els permetran construir un futur millor per a ells mateixos i les seves comunitats. Tot i això, la manca de recursos i oportunitats fa que el futur sigui incert.

Des de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, creiem que aquest projecte pot ser una experiència molt enriquidora tant per a l’alumnat com per al professorat, ja que l'activitat els permetrà treballar i aprofundir valors com la solidaritat, l'empatia i el respecte per altres cultures, així com poder conèixer de primera la realitat en la que viuen els infants sahrauís als campaments.

Activitats a l’aula

Aquest projecte planteja diverses activitats a l’aula, que permetran conèixer la situació en la que viuen els infants sahrauís i fomentar l'empatia i el coneixement d'altres realitats, cosa que permetrà als infants de Montcada i Reixac ampliar la seva perspectiva del món i desenvolupar la seva capacitat per posar-se al lloc dels altres. Aquesta activitat, estarà dinamitzada per part d’una tallerista experta en matèria de drets humans i drets dels infants i té una durada prevista d’una hora aproximadament.

Taller “Les Flors del Sàhara”:

Ens servirem del llibre Contes per la Pau al Sàhara que conté el relat sobre la realitat  d’en Hamma, un nen que viu al Sàhara Occidental, ocupat pel Marroc, i que gaudeix  de jugar a la pilota al carrer que es requisada per la policia marroquina. Un cop es fa la lectura del relat i es responen a les possibles qüestions que pugui tenir l’alumnat, els participants faran una activitat de pintar una pilota solidària per retornar-li a en Hamma.

Metodologia:

  • Iniciarem el taller amb una mica de conversa i presa de contacte amb els participants.
  • Després procedirem a la lectura del relat d’en Hamma amb projecció paral·lela d’imatges per facilitar la comprensió.
  • Un cop el relat acaba. Es projectaran nocions bàsiques sobre el Sàhara Occidental i sobre el conflicte del poble sahrauí, així com el programa de vacances en pau.
  • Per últim, els participants hauran de pintar una fitxa a modus de pilota d’en Hamma per tal de retornar-li la seva.

Objectius:

  • Es volen fomentar els valors solidaris i l’empatia cap als infants vulnerables en
  • conflictes armats.
  • Sensibilitzar i facilitar l’entesa del conflicte i la repercussió que té cap al poble sahrauí.
  • Posar en valor la solidaritat.

Material Necessari:

  • Pissarra digital o projector
  • Material per dibuixar i pintar
  • Fotocòpies de la fitxa que s’adjunta en color

Elaboració de les cartes:

Un cop realitzat el taller de “Les Flors del Sàhara”, el professorat s’encarregarà de dinamitzar amb el seu alumnat, la redacció de les cartes per enviar als campaments. Cada alumne haurà de redactar una carta (sense saber si l’infant sahrauí és un nen o una nena) on es presentarà i explicarà allò que li agradaria compartir amb l’infant sahrauí, com per exemple què li agrada fer, com és el lloc on viu, que vol ser quan sigui gran, i tot allò que l’infant vulgui explicar-li, a més a més, pot fer-li preguntes a l’infant sahrauí envers coses que li agradaria saber d’ell i del lloc on viu.

Les cartes hauran de ser escrites en castellà, ja que és l’idioma que millor entenen els infants sahrauís i si volen, poden afegir-hi un dibuix o una fotografia d’ells o del lloc on viuen per tal de que l’infant sahrauí pugui veure com és Montcada i Reixac.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, lliurarà sobres a cada grup classe per a que hi dipositin les seves cartes i farà la recollida a l’aula juntament amb un tècnic que viatjarà al Sàhara per entregar les cartes als infants sahrauís.

La recollida de les cartes a l’aula es farà a finals de març, i el retorn de les cartes escrites per part dels infants sahrauís, serà després de Setmana Santa.

Abans de les vacances d’estiu, si l’equip docent i l’alumnat ho desitja, pot fer el retorn de la carta als infants sahrauís ja que està previst un altre sortida als campaments per part de l’entitat solidària.

Exposició “Montcada amb el poble Sahrauí”:

Aquells centres educatius que ho desitgin, poden sol·licitar l’exposició “Montcada amb el poble sahrauí” per tal de tenir-la exposada al seu centre durant un temps. D’aquesta manera, tot l’alumnat del centre educatiu, podrà conèixer com viuen els infants sahrauís als campaments i el perquè viuen allí. Aquesta exposició consta de 8 plafons de cartró ploma en A1 amb imatges dels campaments de refugiats del Sàhara i informació del poble sahrauí i del projecte vacances en pau.

A més a més, aquesta exposició conté informació del projecte “Vacances en Pau”, un projecte que es realitza al municipi cada estiu on infants sahrauís dels campaments, venen a passar l’estiu amb famílies d’acollida de Montcada i Reixac. D’aquesta manera, s’informa a les famílies interessades la possibilitat de poder acollir un infant sahrauí a l’estiu a casa seva.

Darrera actualització: 09.03.2023 | 14:15

Imatges