Viu la Ribera! un projecte per millorar la convivència i el desenvolupament social al barri

Dimecres, 5 de juliol de 2023 a les 14:00

El pla d’intervenció forma part del programa integral de barris per a la millora de rendes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que aportarà prop d’un milió d’euros.

  • El projecte té un pressupost de 885.000 euros, del qual l’AMB n’assumirà el 80%.
  • El foment de les relacions veïnals, el suport social, la inserció sòcio-laboral, la lluita contra l’absentisme escolar i el desenvolupament comunitari són els eixos del programa de Montcada i Reixac.

Millorar la convivència veïnal, facilitar la incorporació al mercat de treball, afavorir l’èxit escolar per evitar l’abandonament, preveure situacions de risc i fomentar l’acció comunitària, fent especial incidència en el jovent, són els pilars del projecte Viu la Ribera! que s’ha presentat oficialment aquest dimecres, 5 de juliol. “La Ribera és un dels barris més vulnerables de l’Àrea Metropolitana i per aquest motiu, la seva incorporació al Ple de rendes és clau per lluitar contra l’exclusió”, ha expressat l’alcalde, Bartolo Egea, que ha estat acompanyat del president de l’Àrea Social, Rafa Ruiz, qui ha manifestat que el projecte “farà un treball fonamental per millorar la convivència i donar impuls al barri, amb accions com la medicació entres les comunitats veïnals”.

El projecte és una realitat gràcies a la incorporació de Montcada i Reixac al programa integral de barris per a la millora de rendes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que atorgarà al municipi el 80% del cost del pla, valorat en 885.000 euros. Del 20% restant que assumir l’Ajuntament, un 6% l’aporta la Generalitat, per mitjà del Pla de Desenvolupament Comunitari existent al barri. La Ribera és un dels 16 sectors més vulnerables de l’entorn metropolità, fet que va motivar el consistori a optar a aquesta convocatòria, per pal·liar les situacions de vulnerabilitat i exclusió en el barri més jove de Montcada i Reixac, amb més precarietat econòmica, amb menys formació i que presenta major diversitat cultural.

Millorar la convivència veïnal
La mediació veïnal per gestionar els conflictes a les comunitats, el treball amb comerços per visibilitzar-los i donar-los presència –amb accions com ara, la pintada de persianes– i la unió d’entitats per sumar forces són algunes de les actuacions que es proposen per millorar la convivència veïnal, un dels principals eixos del programa.

Facilitar la incorporació al mercat de treball
Per abordar el suport a la recerca de feina, Viu la Ribera ofereix els dimarts un servei de suport en gestions i tràmits, de forma individual i grupal un cop al mes; establirà relacions amb la Plataforma de Persones Afectades per la Hipoteca (PAH) de Montcada i Reixac, amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i Serveis Social i Polítiques d’Inclusió; a més d’oferir cursos de castellà, de català i de tràmits via mòbil.

Evitar l’abandonament escolar
El programa ha creat una comissió on hi ha personal municipal, de l’Institut la Ribera, l’Institut escola El Viver i l’escola El Turó i una de les propostes que hi ha sorgit és la dinamització de patis i altres espais públics. Altres accions d’aquest eix són la creació d’una sala d’estudi per al jovent, el projecte Renova’t, esmorzars amb família i famílies en xarxa.

Prevenció de situacions de risc i acció comunitària
Una de les accions previstes és que la seu de l’AV del barri sigui un espai adreçat al jovent. El programa participarà al projecte Claqueta social, sobre cultura urbana i transformadora a partir de l’audiovisual, la música i el graffiti. En aquest eix també s’hi inclouen festes, dinamitzacions a la pista esportiva, pati obert, classes de natació, taller de cuina o bé la col·laboració amb els programes El Rec es mou i Cultura i Barri.

Darrera actualització: 05.07.2023 | 14:33