Una exposició mostra Hiroshima i Nagasaki com a exemples de ciutats resilients i de pau

Dijous, 21 d'octubre de 2021 a les 00:00

Les fotografies, del periodista Lucas Vallecillos, es podrà visitar a la Biblioteca Elisenda de Montcada fins al 20 de desembre.

El periodista barceloní Lucas Vallecillos, especialitzat en temàtica vinculada als drets humans, exposa des d’aquest dimecres, 20 d’octubre, i fins al 20 de desembre ‘Hiroshima i Nagasaki. Els únics atacs atòmics de la història’, a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32). Es tracta d’un assaig sobre els bombardejos que van patir les dues ciutats japoneses al 1945, que posa de manifest la violació dels drets humans que va patir la ciutadania i que vol constatar l’amenaça permanent que representa sobre la humanitat l’existència d’aquest tipus d’armament.

La mostra es va inaugurar ahir, en presència de l’autor, que va estar acompanyat pel regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre. L’origen de l’exposició és un viatge al Japó que Vallecillos va fer fa uns 7 anys. A Hiroshima va conèixer un supervivent dels bombardejos i aquest primer contacte va ser l’espurna de la mostra, que recull el testimoni de vuit persones que van patir els atacs en primera persona.

 ‘El que sabem d’Hiroshima i Nagasaki són dades fredes, xifres de víctimes, dates; el que volia era posar cara als bombardejos; un cop t’expliquen la seva història, coneixes dades que no hauries imaginat sobre la seva vida’, va explicar l’autor, qui va parlar sobre el doble sentiment de supervivent que tenen les víctimes dels atac: haver sobreviscut a una bomba i haver sobreviscut a l’estigma social que va suposar la Japó ser supervivent d’aquest conflicte. ‘Als supervivents els va ser molt difícil encara el futur, des del punt de vista familiar, laboral i de salut’, ha expressar Vallecillos.

La segona part de l’exposició recull fotografies de l’actual ciutat, que fugen de les imatges en blanc i negre i devastadores del 1945 i mostren Hiroshima i Nagasaki com dues ciutats modernes. ‘Aquestes dues ciutats són un exemple de superació i una referència de pau i de resiliència, han tirat endavant sense oblidar el bombardeig’, va apuntar el regidor. La mostra forma part de les activitats a Montcada i Reixac amb motiu del Dia Internacional de la Pau.

Darrera actualització: 21.10.2021 | 10:28