Els serveis de vigilància forestal alerten de la importància de no fer foc als espais naturals

Diumenge, 9 d'agost de 2020 a les 00:00

L’Associació de Defensa Forestal (ADF) i Protecció Civil, en coordinació amb la Policia Local, realitzen de manera constant tasques de vigilància per detectar l’aparició de focs i de columnes de fum.

La campanya de prevenció d’incendis forestals està sent força tranquil·la aquest any, ja que fins ara no hi ha hagut cap ensurt als espais naturals del municipi. Les pluges detectades a principis d'aquesta setmana mantenen la vegetació verda i humida, tot i que els serveis forestals asseguren que no es pot abaixar la guàrdia.

Després del confinament hi ha hagut un increment de visites als espais naturals, un fet que fa augmentar el risc perquè hi ha més trànsit de persones”, ha explicat el cap de Protecció Civil de Montcada, José Jiménez, qui ha insistit en la importància de “no encendre cap foc als terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta”. Després d’un hivern i una primavera força plujosos, la vegetació sotabosc és abundant. “Fins ara s’ha mantingut bastant bé, però fa uns dies que bufa el vent del sud que la resseca i la converteix en un excel·lent combustible en cas que hi hagi un incendi”, ha comentat Oriol Serratusell, cap d’operacions de l’ADF i regidor de Medi Natural i de la Policia Local i Protecció Civil.

Durant el mes de juliol, els cossos de vigilància forestal han hagut de fer molt poques intervencions, la majoria per sufocar focs originats per la crema de matolls com els que van tenir lloc a Can Cuiàs i a uns horts a prop de la Llagosta. L’ADF també ha actuat a la zona 21 de Terra Nostra després que un curtcircuit afectés una petita zona forestal del sector. D’altra banda, enguany s’ha notat un descens en les columnes de fum provocades per la crema de residus. Des de començament d’any l’Ajuntament té en marxa una campanya per sancionar aquesta pràctica i creiem que està donant els seus fruits, ha manifestat Serratusell.

La campanya va començar el 15 de març i s’allargarà fins al 15 d’octubre. A banda de la prohibició de fer foc al bosc, l’edil ha remarcat que “no es pot aparcar en l’accés als camins forestals perquè impossibiliten el pas dels serveis d’extinció”. Tampoc es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura; fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura i, dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, només es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Darrera actualització: 09.08.2020 | 10:21