El Departament de Salut de la Generalitat farà un cribratge massiu de la COVID-19 a Montcada i Reixac

Dissabte, 28 de novembre de 2020 a les 12:00

L’actuació es realitzarà els propers dies 2 i 3 de desembre a l’Àgora de Montcada Aqua en horari de 9 a 19 h. Les proves de tests d’antígens són gratuïtes i estan dirigides a la població asimptomàtica a partir de 14 anys per detectar posibles contagis de COVID-19.

El Departament de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dissabte que durà a terme un cribratge poblacional a Montcada i Reixac els dies 2 i 3 de desembre. Un equip sanitari s’encarregarà de la realització de les proves, que seran gratuïtes i voluntàries per a totes les persones majors de 14 anys que visquin o treballin al municipi. Es tracta d’una estratègia conjunta en la lluita contra la COVID-19 del Departament de Salut amb l’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS (CAP Montcada i CAP Les Indianes), el  Servei de Vigilància Epidemiològica i l’Ajuntament de Montcada i Reixac. El consistori habilitarà l’Àgora del Montcada Aqua (carrer Tarragona, 32) per a la realització del cribratge, que té com a objectiu detectar casos asimptomàtics i tallar amb antelació les cadenes de transmissió del virus. Les proves es faran entre les 9 i les 19 h i no serà necessari fer una reserva prèvia; únicament caldrà presentar el DNI o la Targeta Sanitària. Si es detectés una elevada afluència de persones per fer-se la prova, es plantejarà la possibilitat d'ampliar el nombre de dies de cribratge. L'Ajuntament també posarà a disposició com a pàrquing les antigues pistes d'atletisme Pla d'en Coll.

L’alcaldessa, Laura Campos, considera una molt bona notícia la realització de les proves massives al municipi. “És una oportunitat molt important per conèixer l’autèntica incidència del virus a Montcada i Reixac i evitar que els contagis puguin arribar a créixer. Fins ara teníem una primera aproximació de quina era la situació, però en casos així és vital saber en quin punt ens trobem”, ha assegurat. Campos també ha alertat que en els pròxims dies, a mesura que es vagin coneixent els resultats de les proves, les taxes de risc de rebrot i de transmissió (Rt) aniran creixeran, però fa una crida a la calma: “El més important és tenir detectades i informades a totes les persones que hagin donat positiu per tal de garantir que puguin complir amb l’aïllament”.

La prova consisteix en la realització d’un test ràpid d’antígens amb el qual es podrà detectar la presencia del virus a mucoses oferint el resultat en menys de 15 minuts. Un cop realitzada la prova, les persones podran abandonar l’espai a l’espera dels resultats que seran gestionats pels centres d'atenció primària. En el cas que sigui negatiu rebran un missatge SMS en un màxim de tres hores i, si el resultat és positiu, rebran una trucada de forma immediata per començar l’aïllament domiciliari, l'estudi de contactes, les indicacions mèdiques i la baixa laboral si procedeix. El resultat també estarà disponible al portal www.lamevasalut.gencat.cat del Departament de Salut.

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

El Departament de Salut és l’encarregat de decidir quins municipis o barris de Catalunya s’han de sotmetre a un cribratge massiu de la població, basant-se en criteris epidemiològics i en la incidència que mostren les dades que recull el web www.dadescovid.cat

Darrera actualització: 30.11.2020 | 11:58