La revetlla de Sant Joan durant el coronavirus: com serà i què cal tenir en compte?

Dijous, 11 de juny de 2020 a les 00:00

El departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha editat una llista de consells sobre com celebrar la festa de manera segura tenint en consideració l’escenari actual.

Donada l’actual situació d’emergència sanitària per la COVID-19, la Generalitat de Catalunya ha fet pública una guia amb les recomanacions i consells a seguir durant la revetlla de Sant Joan, tenint en compte que és la primera gran festivitat que se celebra després del període més estricte del confinament i que no està garantit que tota Catalunya es trobi a la mateixa fase de la desescalada la nit del 23 de juny.

Amb tot, s’anima a la ciutadania a gaudir d’un Sant Joan de caràcter familiar i en grups reduïts, respectant el nombre màxim de persones que es poden reunir a cada fase (10 persones a la fase 1, 15 a la fase 2 i 20 a la fase 3). Es recorda també la importància d'evitar les festes multitudinàries i les grans aglomeracions en espais que fins ara han estat habituals per Sant Joan, com les platges. En aquest sentit, ciutats com Barcelona ja han anunciat que tancaran l'accés durant la revetlla. Pel que fa als actes organitzats, l'assistència de persones dependrà de la fase de desescalada en la qual es trobi la regió sanitària, podent estar autoritzades concentracions de 30, 50 o 80 persones en espais tancats i de 200, 400 o 800 a l’aire lliure (fases 1, 2 i 3 respectivament).

A més, la Generalitat recomana seguir les normes bàsiques de prevenció que s’han anat seguint durant la pandèmia, com l'ús de mascareta, la higiene de mans i mantenir una distància mínima de dos metres entre persones. També es posa èmfasi en evitar fer servir gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables i s’insta a la població a adquirir les tradicionals coques de Sant Joan o el material pirotècnic reservant cita prèvia. Enguany l’Ajuntament ha autoritzat un total de cinc casetes per a la venda de petards, ubicades als barris de Can Sant Joan (carrer Vinyes, 1), Pla d’en Coll (carrer Castelló amb Eivissa), Mas Rampinyo (plaça Francesc Macià), Can Cuiàs (antiga carretera de Sabadell amb carrer dels Fusters) i al polígon industrial de Can Tapioles (carrer Can Tapiola amb Bach).

Campanya de prevenció d’incendis

La celebració de Sant Joan coincideix, com cada any, amb l’inici de la campanya de prevenció d’incendis, que entre altres mesures prohibeix fer foc o realitzar activitats pirotècniques a l’espai públic (especialment a les zones arbrades) sense autorització. Així mateix, l’Ajuntament recorda les normes habituals per evitar incidents durant la nit de Sant Joan:

  • No llençar petards ni coets amb la mà ni amb la canya trencada

  • Utilitzar mitjans segurs per encendre'ls (metxers o similars) i sempre des de l'extrem

  • No fer esclatar petards o coets contra persones ni animals

  • No portar material pirotècnic a la butxaca ni introduir-lo dins de totxanes o ampolles

  • Està prohibit llençar coets a menys de 500 metres de zones forestals

Darrera actualització: 11.06.2020 | 10:37