Requisits per als ciutadans estrangers que vulguin votar a les properes eleccions municipals

Dimarts, 10 de gener de 2023 a les 00:00

Poden demanar el vot, abans del 30 de gener, les persones provinents de països de la Unió Europea i, abans del dia 15, els ciutadans de països que, tot i no formar part de la UE, han signat un acord de poder participar als comicis locals del proper 28 de maig. 

Els ciutadans provinents de països de la Unió Europea que estiguin residint legalment a Espanya tenen dret a votar a les eleccions municipals que se celebraran el proper 28 de maig, tot i que no tinguin la nacionalitat espanyola. Per fer-ho han tenir 18 anys, estar empadronats al municipi de residència i formalitzar la seva inscripció al cens electoral abans del 30 de gener.

A nivell local, una de les opcions per poder sol·licitar el vot és fent el tràmit a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament de Montcada i Reixac presentant l’imprès de declaració formal (model FDA) complimentat i una còpia de la targeta d’estranger on aparegui el NIE, còpia del DNI o del passaport del seu país d’origen. Per fer-ho, s’ha de demanar cita prèvia trucant al telèfon 935 726 474 o enviant un correu electrònic a oac@montcada.org. La inscripció al cens electoral també es pot realitzar per internet a través de la seu electrónica de l’INE. Per fer aquest tràmit, s’ha de disposar de Cl@ve o certificat electrònic, el número de Identificació d’Estranger (INE) i estar empadronat al municipi de residència.

També tenen dret a votar el 28 de maig, aquells ciutadans de països que, tot i no formar part de la UE, han signat un acord per poder participar en els comicis locals. És el cas de les persones procedents de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Trinitat i Tobago amb cinc anys o més de residència legal i ininterrompuda a Espanya; o els nacionals de Noruega i el Regne Unit amb tres anys o més de residència legal i ininterrompuda a Espanya. Per fer-ho s’han d’inscriure abans del 15 de gener al Cens Electorial d’Estrangers Residents a Espanya (CERE). Es pot fer el tràmit a la seu electrònica de l'INE, per correu postal a la delegació provincial de l’INE o de forma presencial a l'Ajuntament del municipi de residència (en el cas de Montcada i Reixac, demanant cita prèvia).

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, hi ha prop d’un milió d’estrangers amb residència a Espanya que reuneixen algunes d'aquestes condicions per poder votar el proper 28 de maig.

Darrera actualització: 12.01.2023 | 10:04