Salut detecta l’aparició de quatre brots de COVID-19 a Montcada i Reixac que han fet incrementar el nombre de casos positius al municipi

Dimecres, 14 d'octubre de 2020 a les 16:00

Davant aquesta situació, la Generalitat ha activat el protocol de proves PCR als col·lectius afectats.

El Departament de Salut ha detectat en els últims dies l’aparició de quatre brots de COVID-19 a Montcada i Reixac que han fet créixer l’índex de risc de rebrot al municipi, que aquesta última setmana ha experimentat una pujada significativa a tot Catalunya. Després de localitzar els focus s’ha activat el protocol de proves PCR establert per la Generalitat i s’ha actuat ràpidament per evitar que continuï la propagació del virus.

Dos focus han tingut lloc a dues residències de gent gran del municipi on un treballador de cadascuna d’ambdues residències va donar positiu. Davant el risc que suposa la COVID-19 per a la gent gran, entre ahir i avui s'han realitzat les pertinents PCR tant als residents com a la resta de personal. D’altra banda, el Departament de Salut i el servei de Vigilància epidemiològica també han actuat davant els altres dos brots del municipi, detectats en dues empreses on ja s’estan fent les PCR als membres afectats i als contactes estrets.

D’altra banda, el Departament de Salut durà a terme, el proper dilluns 19 d’octubre, un PCR massiu als 1.500 alumnes i a l’equip docent de l’institut La Ferreria amb l’objectiu de detectar casos asimptomàtics i estudiar els seus contactes estrets per tal de tallar cadenes de transmissió. L’elecció d’aquest centre s’ha fet seguint una sèrie d’indicadors epidemiològics poblacionals que les conselleries d’Educació i Salut estableixen de manera conjunta i després que s’hagin detectat diversos casos positius a les aules. Salut no descarta actuacions similars properament en altres centres educatius del municipi.

Després d’una pujada significativa del risc de rebrot respecte a la setmana anterior, on l’índex de Montcada i Reixac se situava en 373,47, actualment el municipi presenta una xifra de 489,14. Això representa un augment del 30,97%, mentre que a Catalunya l’increment ha estat del 44,15%. Amb tot, l’indicador de RT a Montcada i Reixac, que mostra la taxa de transmissió per contagiat, ha baixat de l’1,91 a l’1,77, alhora que a tot el territori català s’ha registrat un creixement de l’1,18 a l’1,33.

Davant aquesta situació, l’alcaldessa, Laura Campos ha assegurat que l’equip de govern està seguint amb molta atenció l’evolució de la pandèmia al municipi. “Fins a la setmana passada la situació a Montcada i Reixac era relativament positiva, però aquests brots han disparat els casos. Per sort, s’han detectat i s’està actuant per evitar un escenari de transmissió comunitària”, ha advertit. Pel que fa a les PCR massives que es duran a terme a l’institut La Ferreria, Campos ha assenyalat que “l’actuació és positiva per obtenir informació epidemiològica però també hem exigit a Salut que actuï amb la màxima celeritat en la realització de les proves PCR que encara estant pendents de fer-se a diversos grups escolars d’altres centres que estan avui dia confinats".

Paral·lelament, l’alcaldessa també ha incidit en la importància de seguir els consells que s’han anat dictant des de les institucions públiques. “Demano a la ciutadania molta precaució i responsabilitat, evitant sortir al carrer sempre que no sigui indispensable i minimitzant les reunions amb grups de convivència no estable, així com respectant també la norma de no poder celebrar trobades amb més de sis persones. Entre tots i totes encara som a temps de frenar l’avenç d’aquesta segona onada”, ha declarat.

Finalment, Campos ha recordat la importància d’informar-se sobre l’evolució de la COVID-19 només a través dels canals de comunicació oficials del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, com la web www.dadescovid.cat.

Darrera actualització: 14.10.2020 | 16:10