Prop del 75% dels voluminosos recollits al carrer són abandonats

Dimecres, 17 de juny de 2020 a les 13:45

L’Ajuntament destina cada any 195.000 euros a recollir mobles vells i andròmines de la via pública i desbordaments en contenidors. Gran part d’aquests voluminosos son abandonats per persones incíviques que no fan ús dels servei municipals gratuïts de recollida de voluminosos i de les deixalleries.

Un informe elaborat per FCC, empresa adjudicatària del servei de neteja del municipi, posa de manifest que 3 de cada 4 voluminosos recollits al carrer són abandonats i només 1 de cada 4 correspon a una recollida programada pel servei gratuït de recollida de voluminosos que ofereix l’Ajuntament. Segons el document que recull aquestes dades des del mes de juny de 2016, la recollida de voluminosos s’ha incrementat en un 30% en aquests quatre darrers anys i el nombre augmenta cada any. Les dades del primer trimestre del 2020 (abans del COVID19), indiquen que un 26,62% fa ús del servei de recollida i un 73,38% abandona els mobles vells. Aquestes xifres han millorat millors respecte al 2016, quan es va posar en marxa el servei, on només un 19’48% de la ciutadania feia la petició prèvia de la recollida i el 80’52% restant abandonava els mobles vells a la via pública. Tot i aquesta millora, la xifra s’ha estancat i l’objectiu municipal per a l’èxit del servei està encara molt lluny.  

Actualment, es recullen prop de 2.150 punts cada trimestre. Això significa que cada dia de la setmana es fa una mitja de 24 serveis, dels quals només 6 han fet ús del servei municipal de recollida de material vell. El regidor de Serveis Municipals i Via Pública, Juan Carlos de la Torre, afirma que “aquesta dada és molt preocupant” i afegeix que “estem convençuts que no és un problema de manca de comunicació de l’existència del servei sinó d’un comportament d’un nombre minoritari de persones incíviques que els hi dona el mateix embrutar la seva ciutat i abandonar el mobiliari i altres elements vells al mig del carrer”. De la Torre explica que “aquest incivisme té un gran impacte i provoca la sensació de deixadesa que deteriora la imatge del municipi deslluint l’esforç i treball dels nostres serveis municipals”.

El consistori destina un total de 195.000€ a la recollida de voluminosos cada any i el servei no dona l’abast amb el gran volum de material que és abandonat sense trucar prèviament al servei. El regidor puntualitza que “la pedagogia no és suficient i per això s’ha de sancionar econòmicament als infractors”. En aquest sentit, el consistori va modificar aquest any l’Ordenança municipal per la convivència i va augmentar les multes per abandonar aquests elements a la via pública sense fer ús del servei de recollida de voluminosos fins a 600€.

Tot i que l’Ajuntament ha reforçat la vigilància amb els agents de la Policia Local, el regidor ha demanat la col·laboració ciutadana per tal que quan algú detecti algun comportament incívic com aquest ho comuniqui al cos policial i pugui ser sancionat en aquell moment. “La responsabilitat dels Serveis Municipals és garantir la salubritat i la neteja del espai públic i de la Policia Local vetllar que així sigui però es indispensable la col·laboració ciutadana per tal de ser efectius a l’hora de denunciar als incívics”, ha comentat el regidor de Serveis Municipals.

En aquest sentit, el consistori va presentar el passat 4 de juny el contingut d’una campanya de conscienciació sobre l’abandonament de voluminosos a la via pública. Sota l’eslògan ‘Ens estimem Montcada. Cuidem-la!’, la campanya informa sobre el servei de recollida dels voluminosos existent a la ciutat i sobre les sancions per l’incompliment de l’ordenança municipal. 

El servei de recollida de voluminosos és gratuït. Només cal trucar al telèfon gratuït 900 150 140 de dilluns a divendres, de 9 a 14h, o enviar un mail a mobles.montcada@fcc.es. Els usuaris que vulguin desfer-se de voluminosos només s’han de posar en contacte amb el servei i els operaris establiran una data, una hora i un punt determinat on deixar el material que serà recollit. Actualment, cada setmana es realitza la retirada de voluminosos tres cops a cada barri.

L’Ajuntament també recorda que la ciutadania també pot fer ús dels serveis de la Deixalleria Municipal, ubicat al carrer Progrés, al polígon industrial La Ferreria (tel. 935 644 157) i de la Deixalleria mòbil, que s’ubica als diferents barris del municipi cada dia de la setmana.
 

Darrera actualització: 28.06.2020 | 19:30