Proliferació d’algues verdes i estudi de les larves als rius

Dijous, 3 de juny de 2021 a les 00:00

L’aspecte que les aigües dels rius Besòs i Ripoll presenta en els darrers dies amb un augment d'algues no és a causa de la contaminació sinó a la combinació d'una sèrie de factors naturals. D’altra banda, un estudi al riu Besòs determina que encara no s’ha de fer cap tractament contra la presència de larves de dípters quironòmids.

  • Segons la regidoria de Medi Ambient i el Consorci Besòs-Tordera, l’aspecte dels rius, amb la presència d’algues verdes, no es deu a un episodi de contaminació.
  • La campanya de la Diputació de Barcelona per detectar larves de dípters quironòmids determina que, de moment, no es requereix un actuació immediata.

Segons l’anàlisi que ha fet la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament en contacte amb tècnics del Consorci Besòs Tordera, l’aspecte que els rius Ripoll i Besòs està mostrant als darrers dies en alguns punts al seu pas per Montcada i Reixac no es deu a la contaminació de les seves aigües, sinó a la proliferació de cloròfits, també coneguts com algues verdes. L'augment de la temperatura de l'aigua, l'increment de radiació solar, la disminució del cabal del riu i la presència de nutrients són la combinació perfecta per a un creixement ràpid d'aquestes algues, procés natural que es frena quan els cloròfits d’aigua dolça ja han ocupat una superfície important i que es reverteix a la tardor.

Els tècnics de Medi Ambient consideren que la presència moderada d'aquestes algues és un bon indicador de la qualitat ecològica d'aquests rius amb molta pressió humana. Tanmateix, una proliferació exagerada podria portar a l'eutrofització, situació en què l'ecosistema no és capaç de digerir tota la càrrega orgànica present. En aquest cas, es produiria una falta d'oxigen a l'aigua i una pèrdua de biodiversitat i qualitat de l'aigua, situació que ara mateix no es produeix perquè l'ecosistema aquàtic es troba raonablement equilibrat.

Tractament larves. Com cada any per aquestes dates, des de la Diputació de Barcelona s’ha fet la primera campanya per detectar la presència de larves de dípters quironòmids al Parc Fluvial del Besòs. L’actuació, que ha consistit en la presa de mostreig de set punts del tram baix del riu, dos d’ells situats a Montcada i Reixac, ha determinat que la presència de larves de quironòmids vermells, l’espècie que normalment provoca més molèsties fora del riu, ha presentat una abundància majoritàriament molt baixa que no requereix una actuació immediata.

Darrera actualització: 03.06.2021 | 10:46