Adif presenta al consistori l’avantprojecte de la futura estació de Montcada i Reixac que es construirà amb el soterrament de la R2

Dijous, 11 de juliol de 2019 a les 00:00

La presentació del preprojecte va tenir lloc ahir durant la setena reunió de la comissió tècnica de seguiment de la redacció del projecte del soterrament de la R2, que es va celebrar a les dependències del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va presentar l’avantprojecte de la nova estació de la R2 que han realitzat el seu departament d’arquitectura conjuntament amb INECO, l’empresa pública d’enginyeria i consultoria d’infraestructures. Els tècnics d’Adif van informar que la futura estació serà un edifici emblemàtic, on predominarà la llum natural que entrarà per un sistema de finestres fins al vestíbul interior i a l’entresòl o mezzanina, des d’on s’accedirà a les vies inferiors amb escales i ascensors. Una gran plaça acollirà l’exterior de l’estació. A la trobada també es van tractar altres temes, com les afectacions al Rec Comtal i als serveis de servitud, els sistemes que s’aplicaran durant l’actuació per facilitar la correcta circulació de les aigües freàtiques entre les dues bandes de la infraestructura ferroviària i la reducció dels desnivells existents entre els carrers al llarg del recorregut de la línia.

A la reunió d’ahir van assistir representants d’Adif, de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Agència Catalana de l'Aigua i de la Direcció General d'Infraestructures de la Generalitat, a més dels tècnics de la unió temporal d’empreses, que s’encarrega de la redacció de l'estudi informatiu i els projectes bàsic i constructiu del soterrament de la R2. Per part del consistori montcadenc hi van assistir l’alcaldessa, Laura Campos; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i la coordinadora de l’Àrea Territorial, Marta Bunyesch. La comissió tècnica ja ha fixat la pròxima reunió per al 19 de setembre.

D’altra banda, la delegació municipal va aprofitar la reunió de la comissió tècnica per fer una trobada prèvia amb el director de Projectes d’Adif, Juan Carlos Monge, i amb el coordinador de Rodalies, Pere Macías, i demanar més informació sobre la notícia que va aparèixer als mitjans de comunicació arran de la decisió del gestor ferroviari de licitar la redacció d’un estudi d’alternatives i els projectes bàsic i constructiu de la remodelació de l’estació Montcada-Bifurcació (R3, R4 i R7).

El consistori havia demanat una reunió el passat mes de juny a l’Adif per tal que clarifiqués els seus plans per a l’estació i per a l’entorn de les vies. Monge i Macías van explicar que aquesta zona és un punt estratègic de la xarxa de rodalies al nord de Barcelona i que està prevista la remodelació de la platja de vies per acollir l’estacionament de trens de rodalies. Aquesta acció permetria un augment de la capacitat del túnel del carrer Aragó. L’actuació integral inclourà també la millora de les andanes i de l’accessibilitat dels usuaris a l’estació per mitjà del pas inferior. La licitació contempla la redacció de l’estudi i dels projectes per més d’1 milió d’euros i s’han de fer en un termini de 12 mesos. La previsió d’Adif  és que el projecte executiu de l’obra s’adjudiqui en 2021.

Campos va manifestar que “aquesta actuació permetrà donar solució a una reclamació històrica del consistori i de l’associació veïnal de Can Sant Joan i millorar una estació que està obsoleta i és anacrònica”. Els representants municipals van aprofitar per reclamar a Adif que executi la urbanització de la plaça de la Pedra, després que se signés un conveni en 2011 i que es redactés el projecte executiu en 2012. Davant la negativa d’Adif de dur a terme els compromisos adquirits, el consistori va presentar en 2015 un contenciós administratiu contra el gestor ferroviari. El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va afirmar que “amb la urbanització d’aquesta plaça es dignificaria l’entorn de l’accés a l’estació i l’entrada al municipi”. El director de Projectes d’Adif, Juan Carlos Monge, es va comprometre a estudiar i traslladar la reclamació municipal a la presidència d’Adif.

Darrera actualització: 11.07.2019 | 13:44