L’Ajuntament intensifica la lluita contra la plaga de galeruques de l’om que afecta el municipi

Divendres, 21 d'agost de 2020 a les 18:00

El consistori considera prioritari fer front a la presència d’aquests insectes, que està afectant de manera massiva molts municipis propers que també compten amb exemplars d’aquest tipus d’arbre.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac està intensificant la lluita contra les galeruques de l’om; una plaga que, lluny d’afectar únicament al municipi, ha resultat ser especialment significativa a moltes ciutats properes gràcies a dos factors ambientals clau: l’elevada calor de les últimes setmanes i les nombroses pluges registrades al llarg del 2020. A la dificultat que suposa combatre un insecte d’aquestes característiques –es tracta d’una espècie voladora i amb molta mobilitat–, s’afegeix també el fet que el consistori només pot actuar en aquells arbres que són de gestió municipal. Tot i això, l’Ajuntament està centrant els seus esforços a desinfectar els arbres que es troben més propers a habitatges i també està fent requeriments a diferents espais privats.

A l’hora de lluitar contra les galeruques, l’Ajuntament fa servir dos tipus de tractaments respectuosos amb el medi ambient: per una banda, l’endoteràpia –que resulta molt efectiva i elimina bona part dels insectes- i per l’altra les solucions amb sabó potàssic, que exerceixen d’element dissuasiu que allunya les galeruques dels oms. Així mateix, es recomana a la ciutadania que, malgrat ser un insecte inofensiu, faci ús de mosquiteres per evitar que tinguin accés al domicili i que, en cas que entrin, es retirin amb un aspirador; no sent necessari l’ús d’insecticides.

No serà fins a la primavera de l’any vinent quan començarà el tractament preventiu contra les galeruques de l’om, amb l’objectiu d’evitar que la situació actual es pugui repetir el 2021. Es tracta d’una mesura preventiva que l’Ajuntament també aplica a l’hora de combatre altres plagues a la ciutat, com la dels mosquits, les vespes o les rates.

Darrera actualització: 21.08.2020 | 18:18