Nancys Rubias i Lildami, caps de cartell de la Festa Major 2024

Dijous, 2 de maig de 2024 a les 20:00

La festa se celebrarà del 16 al 20 de maig amb més d’una cinquantena de propostes entre les quals destaquen les vinculades amb la cultura popular i les tradicions.

Nancys Rubias, liderada pel mediàtic Mario Vaquerizo, és el plat fort musical de la Festa Major 2024, que tindrà lloc del 16 al 20 de maig. El grup presentarà a Montcada i Reixac el seu darrer disc, Orquesta Nancy, en un concert, el dia 18, on no faltaran les cançons que li han donat popularitat. L’altra proposta musical destacada és el concert de Lildami, el dia 17, un dels referents actuals de la música urbana cantada en català. Les bandes Big Mouthers, amb covers de rock i pop, i Versión Imposible també formen part del cartell de l’Espai Poblet, l’epicentre de les activitats juvenils.

El programa d’activitats de Festa Major 2024 s’ha presentat aquest dijous, 2 de maig, a l’Auditori Municipal. “La Festa Major és una forma de transmetre tradicions i valors, de crear i renovar vincles i projectes col·lectius; és un element fonamental per a la cohesió social i més en una ciutat com la nostra, tan dividida per barris”, ha expressat l’alcalde, Bartolo Egea.

La música local sonarà per Festa Major amb sis concerts del cicle MontcadaSons, que enguany, com a novetat, se celebrarà en dues ubicacions: l’Espai Poblet, amb les actuacions de Simm, Desenfreno, Kilian Noise and Friends of Dark; i el Parc Antiga Cerveseria, amb Andrea Díaz i Abraham Lojo.

Música per a tots els gustos
Al llarg de la Festa Major hi haurà desenes d’espectacles i vermuts musicals, de diferents estils. Una novetat és la recuperació del Ball per a la Gent Gran de Festa Major, el 17 de maig a l’escola Reixac, amb l’orquestra Xarop de Nit. L’Orquestra Maravella no faltarà a la seva cita anual i oferirà el concert el dia 18, al Teatre Municipal. La cloenda musical la posarà el muntatge Back to Amy, amb Monique Makon i l’Original Jazz Orquestra, amb un tribut a Amy Winehouse. Serà el dia 20, a la plaça de l’Església.

Un dia més de festa
La Festa Major recupera en aquesta edició el pregó per donar la benvinguda a la festa. Marta Lluís, responsable del Servei Local de Català de Montcada i Reixac, actriu amateur i persona vinculada al teixit cultural del municipi, serà l’encarregada de fer la lectura del pregó, un acte que es recupera després de sis anys sense fer-se.

El pregó tindrà lloc el 16 de maig, a les 19.30 h, des del balcó de l’Auditori Municipal (pl. Església, 12), un acte que comptarà amb una l’exhibició dels grups de cultura popular i tradicional del municipi. El dia 16 és un dijous i així, el programa festiu s’amplia a un dia.

El pregó i l’inici de la Festa Major pretén ser un aparador de la identitat de Montcada i Reixac per mitjà de la manifestació popular i les seves tradicionals tradicions. A l’acte hi prendran part la colla de Drac i Diables de Can Sant Joan, els Castellers i els Gegants de Montcada i Reixac i el grup de Gitanes de La Unió de Mas Rampinyo, entre d’altres. Aquesta actuació s’afegeix a les que habitualment organitzen les entitats per Festa Major i que enguany tornen, per donar caliu i mostrar les tradicions locals.

A més a més, el pregó donarà èmfasi a un element patrimonial i simbòlic, el Penó de la Ciutat, que el portaran representants de l’escola Mitja Costa. Per triar l’entitat portadora s’ha fet un procés de votació popular per mitjà del portal Montcada Participa. El regidor de Cultura i Patrimoni, Esports, LGTBI, Turisme i Infància i Joventut, Albert Carandell, ha indicat que "la cultura popular i les tradicions són les protagonistes de la Festa Major i són l'eix principal del programa; convida tothom a gaudir dels dies festius i a omplir els carrers i places de xerinola, alegria i color; una festa que intenta oferir el màxim d'activitats per a tots els públics".

Nit dels Museus
La Festa Major 2024 coincideix amb la Nit dels Museus, una activitat adreçada a promoure i divulgar el nostre patrimoni. Amb motiu de l’efemèride, la Casa de les Aigües, joia del patrimoni local, acollirà el dia 18 una obra de teatre a l’aire lliure, en dues funcions. Es tracta de Un segundo bajo la arena, amb la companyia Desasosiego.

Inspirada en Bodas de sangre, de Lorca, el muntatge mostra com tres persones convidades i un músic d’un casament han quedat atrapades al banquet i esperen la tornada de la resta de convidats, que han marxat degut a un seguit de contratemps. Entre trossos de pastís, flors seques i espelmes gastades narren el que ha passat a un públic que esdevé convidat de la celebració. En el marc de la Nit dels Museus també hi ha una nova edició de la caminada i recreació històrica Reviu Les Maleses.

La festa de l’esport
La Festa Major és una oportunitat per mostrar l’ampli ventall esportiu existent a Montcada i Reixac. La Milla Urbana, el dia 19, és un dels plats forts esportius, que també comptaran amb un Open de Tennis Taula, tornejos escolar i popular d’escacs, futbol femení i inclusiu, una classe oberta de gimnàstica, inflables i una competició de natació.

Viu la festa en positiu
El segon dia de festa, el 17 de maig, coincideix amb el Dia Contra les LGTBIfòbies. Amb motiu de l’efemèride, es donarà lectura d’un manifest a la Casa de la Vila (18 h). Per tal de contribuir a unes festes lliures de violència i riscos, s’instal·len un cop més a l’Espai Poblet el punt lila arc iris, de prevenció de violències masclistes, i el punt En positiu, de prevenció de drogues, i estaran operatius les nits del 17 al 19 de maig.

Activitats familiars
Les propostes per a la canalla són un pilar fonamental de Festa Major i durant els cinc dies es faran activitats per gaudir en família que es faran en dos espais fonamentalment: el carrer Major, amb el carrer del Joc; i l’escola Reixac, on hi haurà muntatges de diferents estils. Destaca Rinhos, el dia 20, i De tu a tu, amb una companyia formada per persones amb i sense diversitat funcional (dia 19).

La festa del comerç just és farà el dia 19 al Carrer Major, amb tallers de manualitats, d'habilitats i jocs gegants.

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar a www.montcada.cat i al programa de mà que estarà disponible la setmana vinent. Les entrades per als dos actes de pagament –el concert de l’Orquestra Maravella i l’obra de teatre Un segundo bajo la arena– ja estan a la venda, a www.teatremontcada.cat i a l’Auditori Municipal, així com la samarreta de la Festa Major. A partir del 14 de maig es posaran a la venda les polseres de la diversió, amb les quals es podrà obtenir un descompte del 50% a les atraccions de la fira (Camí de la Font Freda) el 17 de maig.

Cartell de Festa Major
Laura Vilaltella, de Montcada i Reixac, és la guanyadora del concurs de cartells de Festa Major 2024, amb una obra en la que evoca els seus records de festa major, plasmats a mode d'auca, a més de ser un homenatge a la ciutat, fent servir els colors del seu escut. La seva imatge protagonitzarà tots els elements de difusió dels dies festius. El premi, valorat en 800 euros, s’ha lliurat aquest dijous, i pertany a la categoria del concurs de persones adultes, a la qual s’hi ha presentat 11 obres. En aquest apartat s’han lliurat dos guardons més, de 200 euros, per a Raquel Sorribas Sánchez i Bárbara Maldonado.

En la modalitat infantil i juvenil s’han presentat 27 obres i els premis consisteixen en un lot de material de pintura i dibuix i una samarreta de festa major. Martina Campdepadrós ha guanyat el premi de la categoria d’infants nascuts entre el 2015 i el 2017; Ariadna Peris, la de nascuts entre el 2012 i el 2014; Laura de Haro, la de nascuts entre el 2009 i el 2011, mentre que la categoria del 2006 al 2008 ha quedat deserta.

Pel que fa al Premi de Pintura 2024, el primer premi, dotat amb 800 euros, ha recaigut en Juan Manuel Torres, de Gavà, amb un retrat del carrer Major; i el segon ha estat per a Ksneiia Marina, de Montcada i Reixac, amb l’obra Portes de Montcada. Troba la teva. En aquesta 23a edició hi ha participat 16 persones.

Darrera actualització: 07.05.2024 | 09:25