Montcada i Reixac homenatjarà les víctimes i damnificats de la riuada del 25 de setembre de 1962

Dimecres, 19 de setembre de 2012 a les 00:00

El proper 25 de setembre l'Ajuntament de Montcada i Reixac commemorarà amb diverses activitats el 50è aniversari de la riuada del 1962, la catàstrofe més important que viscut el municipi en la seva història recent, on van morir una trentena de persones. La crescuda de les aigües del riu Ripoll i de la riera de les Arenes va deixar una xifra propera al miler de morts al Vallès. Al municipi la riuada va destruir 17 habitatges, 600 famílies es van veure damnificades i el consistori va valorar les pèrdues econòmiques en prop de 200 milions de pessetes de l'època.

El proper 25 de setembre i durant tot el dia les banderes oficials onejaran a mig pal en senyal de dol al consistori i a la Casa de la Vila. Les activitats s'iniciaran al matí amb un minut de silenci a les 12h a la porta de l'Ajuntament de Montcada i Reixac en record de les víctimes. Per la nit, a les 23h, les campanes de l'església de Santa Engràcia tocaran a difunts i l'endemà es farà una missa per les víctimes, a les 19.30h.

L'acte central del 50 aniversari tindrà lloc al passatge Sant Joan Baptista de La Salle, al costat de la passarel·la del riu Ripoll. Allà es realitzarà un acte institucional on es descobrirà un monòlit en commemoració de la tragèdia i s'homenatjarà a totes les víctimes i damnificats per la crescuda del riu ara fa mig segle. A continuació s'inaugurarà l'exposició "50 anys de la riuada del 25 de setembre de 1962", que estarà a l'Auditori Municipal, del 25 de setembre al 28 d'octubre, i que després visitarà l'Espai Cultural Kursaal, de l'11 de desembre de 2012 al 18 de gener de 2013.

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, ha afirmat que "l'objectiu d'aquest acte és homenatjar a totes les víctimes i damnificats per aquella catàstrofe perquè el nostre municipi tenia un deute moral d'honrar-los". Pérez ha afegit que "els montcadencs són un clar exemple de superació davant les adversitats".

Aquell dia també es presentarà el llibre i l'audiovisual Les veus de la tragèdia. La riuada de 1962 a Montcada i Reixac, un treball d'investigació realitzat pels departaments de Comunicació Municipal i Montcada Comunicació. El documental recull els testimonis directes de la tragèdia i els familiars dels desapareguts, així com imatges enregistrades pels veïns l'endemà dels fets. L'audiovisual s'acompanya d'un llibre amb informació detallada sobre les causes i les conseqüències dels fets. La publicació està editada conjuntament pel consistori i l'editorial Ema Publicacions i es podrà adquirir el mateix dia de la presentació al preu de 15 euros a l'Auditori Municipal i a partir del dia següent també a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, al Museu Municipal i a les llibreries i quioscos del municipi.

Les activitats continuaran amb l'exposició fotogràfica ¿"Els rius de Montcada i Reixac 50 anys després", organitzada per l'Agrupació Fotogràfica, que es podrà veure a la sala d'exposicions de la Casa de la Vila, del 15 de novembre al 15 de desembre.

Els actes commemoratius de la riuada finalitzaran l'11 de desembre amb la conferència "L'impacte de les riuades en els moviments socials i veïnals", a càrrec de l'historiador Ivan Bordetas, al Kursaal, dintre del cicle de conferències organitzades per la Xarxa dels museus locals dels municipis que es van veure afectats (Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa). Aquests museus també han organitzat un programa d'activitats per commemorar l'efemèride. A més, s'ha posat en marxa un blog www.lanittragica.wordpress.com que recull totes les activitats, reculls documentals i audiovisuals.

Darrera actualització: 27.09.2022 | 13:14