Montcada i Reixac, Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet reivindiquen el patrimoni compartit amb una jornada festiva

Dilluns, 3 d'octubre de 2022 a les 00:00

El tram final del riu Besòs acollirà el proper 15 d’octubre la jornada ‘Va de Besòs’, que comptarà amb un centenar d’activitats gratuïtes distribuïdes al llarg dels 7,5 quilòmetres del riu que seran possibles gràcies a la implicació d’entitats i equipaments dels quatre municipis.

El proper 15 d’octubre els set quilòmetres i mig del tram final del riu Besòs seran l’escenari d’una festa ciutadana dissenyada amb l’objectiu de cohesionar els municipis veïns que comparteixen la llera del riu i posar en valor el patrimoni d’aquest espai. Els ajuntaments de Montcada i Reixac, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i el Consorci del Besòs han presentat aquest dilluns el programa ‘Va de Besòs’, que comptarà amb un centenar d’activitats gratuïtes programades entre les 10 i les 17.30 h. La inauguració de la jornada anirà a càrrec de les alcaldesses dels quatre municipis i es farà al parc de les Aigües de Montcada i Reixac. La cloenda serà a Santa Coloma de Gramenet, a Can Zam, amb l’actuació de la Balkan Paradise Orquestra.

A l’acte de presentació d’avui, que s’ha realitzat a la passera del Molinet, a Santa Coloma de Gramenet, han assistit el president de l’Àrea Econòmica i regidor d’Esports, Gerard Garrido; el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i regidor del Pla de Barris, Jordi Martí; la quarta tinenta d’alcalde i presidenta de Territori de Sant Adrià de Besòs, Ruth Soto; i el regidor de Medi Ambient i Protecció Animal de Santa Coloma de Gramenet, Álvaro Rodilla. En les diferents intervencions, Gerard Garrido, ha destacat “la importància d’aquesta festa lúdica i esportiva perquè permetrà fer visible el treball que s’està fent sobre l’eix Besòs i el gran potencial econòmic, social i cultural que té aquest espai”.


Quatre municipis, quatre trams i quatre eixos 
'Va de Besòs' és fruit de la voluntat compartida dels quatre ajuntaments de treballar plegats i d’articular una proposta que posi en valor els valors i elements comuns. Els primers contactes són previs a la pandèmia però ha estat durant el darrer any que un grup de treball amb presència dels quatre ajuntaments i la indispensable implicació del Consorci del Besòs, ha concretat la proposta. 

El tram final del Besòs esdevindrà un escenari viu dividit en quatre nuclis d’activitat. La primera correspon al tram de Montcada i Reixac, que tindrà com a escenari principal el Parc de les Aigües, on es farà una visita teatralitzada a la Casa de les Aigües (inscripcions), una visita guiada al Rec Comtal (inscripcions), un recorregut cultural sobre la història de l'aigua (inscripcions), enlairament de globus (inscripcions), una caminada popular GR2 camí del mar (16 km) i altres activitats com ioga (inscripcions matí/inscripcions tarda) i una jugateca, entre d’altres. La zona 2 és el tram de Santa Coloma de Gramenet i Zona Nord (Barcelona) i té com a escenari principal Can Zam. La zona 3 correspon a Sant Andreu i El Bon Pastor, a Barcelona, i té com a escenari la Llosa del Bon Pastor. I la darrera zona comprèn el tram entre Sant Martí (Barcelona) i Sant Adrià de Besòs i té com a escenari el Parc del Litoral.   

La majoria de les activitats compten amb la implicació d’entitats, associacions i equipaments dels territoris. Gràcies a aquesta col·laboració s’ha programat una intensa oferta sobre quatre eixos: memòria històrica, sostenibilitat i natura, cultura, benestar i salut.
 

Un centenar d’activitats gratuïtes distribuïdes en 7,5 quilòmetres
Participar en l’anellament científic d’ocells, descobrir les papallones que habiten al riu Besòs a càrrec del CREAF, una passejada sensorial pels més petits a càrrec de Science for Change, fer un recorregut de marxa nòrdica o bé una classe dirigida de ioga (CEM Bon Pastor), reparar la bicicleta gràcies a la proposta de Biciclot o fer xapes personalitzades al taller organitzat per la Fundació CETT10, practicar escalada al rocòdrom o aprendre trucs per patinar millor a una sessió dirigida d’skate de l’entitat Convivim… són algunes de les activitats previstes. A més, als quatre trams hi haurà actuacions musicals i artístiques al llarg de tot el dia. També s’ofereix la possibilitat de fer una ruta guiada per una desena de masies situades en aquest tram del riu i a les cases barates del Bon Pastor. Hi ha activitats previstes per a tots els públics.

Les activitats són gratuïtes i es poden consultar al web www.vadebesos.cat. Algunes de les activitats necessiten d’inscripció prèvia.

Darrera actualització: 03.10.2022 | 14:39