Més de 5.000 alumnes d’infantil, primària i ESO tornen a les aules, en un curs marcat per les mesures de prevenció de la Covid-19

Dilluns, 14 de setembre de 2020 a les 12:00

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha invertit 45.000 euros extres en neteja, desinfecció i materials per a les aules dels centres de primària públics.

Un total de 3.410 alumnes d’educació infantil i primària i de 1.719 d'ESO han iniciat aquest dilluns, 14 de setembre, el nou curs escolar després de mig any sense activitat lectiva presèncial. Les mesures de prevenció de la Covid-19 marquen el començament del curs; cada escola i institut ha dissenyat el seu pla d'actuació tenint en compte les instruccions dels departaments d’Educació i Salut de la Generalitat, que tenen per objectiu garantir la funció socialitzadora i formativa de l’escola i, alhora, ser un espai segur per minimitzar els riscos de contagi de la malaltia. A banda de les mesures preventives, una novetat destacada d’aquest curs a Montcada i Reixac és l'entrada en funcionament de l'Institut escola Mas Rampinyo, el segon centre públic de la ciutat que incorpora l'etapa de la secundària obligatòria. 

Per tal de facilitar la detecció de possibles casos de Covid-19, alguns centres han reduït les ràtios i s'han creat grups estables de convivència. L’ús de la mascareta és obligatori a partir dels 6 anys i, abans d’entrar, els infants s'han de desinfectar les mans. Les entrades i les sortides es fan de manera esglaonada en franges de 10 minuts per evitar aglomeracions i els pares no poden entrar al recinte escolar. Bona part dels centres ha desdoblat les classes per rebaixar les ràtios per sota dels 20 alumnes. Aquesta mesura els ha obligat a sacrificar espais comuns com la biblioteca i les aules de música i plàstica per acollir els nous grups.

Alguns centres han hagut de demanar la utilització d’equipaments municipals per realitzar alguna activitat, com és el cas de les escoles Fedac i El Turó, que han sol·licitat a l’Ajuntament fer l’hora del pati a la pista de la Zona Esportiva Centre i al parc de la Cerveseria, respectivament. Un accés a l’institut Montserrat Miró es fa ara des de l'aparcament sota la C-33. D’altres, com el Reixac, han decidit transformar el gimnàs en un altre espai per al menjador i fer l’educació física a les pistes exteriors. Les mesures excepcionals també han afectat a l’horari lectiu. Així, l’IE El Viver ha acordat eliminar la sisena hora per redistribuir el professorat amb l’objectiu de desdoblar grups, mentre que el Mas Rampinyo ha optat per reduir mitja hora el temps de menjador i avançar la sortida a les 16 h.

El curs escolar comença amb moltes ganes, arribar al primer dia no ha estat fàcil, entre totes les administracions i agents educatius intentarem fer aquest curs amb la màxima normalitat possible, això sí, seguint els protocols de prevenció fil per randa’, ha explicat la regidora d’Educació, Jessica Segovia. L’Ajuntament de Montcada i Reixac destinarà de setembre fins a final d’any una partida extraordinària d’inicialment prop de 40.000 euros –es podria ampliar en funció de les necessitats– per a material de neteja i per reforçar la neteja i desinfecció dels centres educatius de primària públics, com a mesura de prevenció de la Covid-19. El consistori també ha destinat altres 5.000 euros extres a l’adquisició de papereres amb tapa, saboneres i dispensadors de paper, perquè en disposin totes les aules de primària públiques.

A més, el servei de pediatria de l’Atenció Primària de Montcada i Reixac disposarà d’un gestor Covid-19 que actuarà com a referent entre els ambulatoris i els centres educatius. Aquest professional s’encarregarà de resoldre tots els dubtes i de mantenir una comunicació constant amb les escoles, l’Ajuntament i el Departament de Salut de la Generalitat.

L’alcaldessa, Laura Campos, ha enviat un missatge al personal del món educatiu i a les famílies ‘Entenc i comparteixo la por i la incertesa dels pares i mares, però hem de confiar en la professionalitat de la nostra comunitat educativa’, ha expressat l’edil, tot apel·lant a la responsabilitat davant la nova situació i a la comprensió, en el cas que s’hagi d’interrompre alguna classe de forma temporal en el cas que es detecti algun episodi de la Covid-19.

Darrera actualització: 14.09.2020 | 15:06