Llum verda a dues actuacions urbanístiques relacionades amb el centre històric del municipi

Divendres, 28 d'abril de 2023 a les 00:00

El Ple de l’Ajuntament ha donat llum verda, de forma inicial, a la modificació del puntual del PGM de Vista Rica i, de forma definitiva, al projecte de reurbanització del carrer Domènec Fins.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dues actuacions relaciones amb la zona històrica de Montcada Centre com són la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) de l’àmbit de Vista Rica i l’aprovació definitiva del projecte executiu de reurbanització del carrer Domènec Fins.


Vista Rica
Els canvis dissenyats tenen l’objectiu de resoldre l’adquisició de zones verdes qualificades com a parc públic que actualment estan en mans privades, consolidar les propietats d’alguns habitatges que patien afectacions a causa del PGM que està vigent des de 1976 o desafectar altres habitatges que tenen la qualificació d’equipaments públics. De cara al futur, i tot i que encara no s’ha redactat cap projecte executiu, la pretensió de l’Ajuntament és crear en la Vista Rica un nou parc urbà i donar-li a l’edifici que està situat al turó, i que data de l’any 1887, d’una nova vida com a equipament municipal.

L’aprovació inicial de la modificació puntual del PGM a la Vista Rica, que estarà sotmesa a un període d’informació pública durant el termini d’un mes, implica la suspensió de la tramitació de projectes de gestió urbanística i d’urbanització, així com l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, de reforma, de rehabilitació o d’enderrocament de construccions, d’instal·lació o d’ampliació d’activitats i d’altres autoritzacions municipals durant el termeni de dos anys. El Ple de l’Ajuntament haurà de fer una nova aprovació provisional en el futur i la definitiva correspondrà a la Comissió de Territori de Catalunya de la Generalitat.

Al juny de 2016, i durant el seu primer mandat, l’actual govern municipal ja va portar aquesta modificació del PGM del Turó de Vista Rica al Ple de l’Ajuntament, però no es va poder aprovar per manca de consens amb l’oposició. Durant aquest temps, el consistori ha continuat treballant amb aquest projecte, mantenint reunions amb els veïns afectats i arribant a acords d’expropiació per adquirir més zones verdes. Per exemple, al juliol de 2019, el Ple va aprovar l’adquisició d’un solar situat en aquest àmbit per un import de 90.000 euros amb l’objectiu d’evitar futures demandes d’expropiació de zones verdes en mans de particulars. Posteriorment, al maig de 2021 i amb aquesta mateixa motivació, el Ple també va donar llum verda a l’adquisició d’una segona finca qualificada de zona verda per un import de 41.000 euros.


Domènec Fins
La sessió plenària del mes d’abril del Ple de l’Ajuntament també ha aprovat definitivament el projecte executiu per a la reurbanització del carrer Domènec Fins, que preveu convertir el tram entre els carrers Sant Antoni i Ripoll en una via de plataforma única per facilitar la circulació dels vianants. La seva aprovació definitiva incorpora algunes modificacions després que l’Ajuntament hagi estimat, parcial o totalment, algunes de les al·legacions que la ciutadania va presentar durant el període d’exposició pública al que es va sotmetre el projecte després de la seva aprovació inicial al mes d’octubre. Per exemple, s’eliminaran els bancs previstos a la cruïlla del carrer Domènec Fins amb les escales de Cal Marxant per minimitzar l’incivisme i després de l’obra es tornarà a col·locar prop de la casa Rufi, el cartell informatiu de la història del patrimoni de Montcada i Reixac. Fora del projecte, també s’ha acceptat que, un cop finalitzi l’actuació, es pintaran unes àrees de càrrega i descàrrega en els carrers annexes i es col·locaran elements per aparcar bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Les futures obres, que afectaran una superfície de 2.085 m2, preveuen remodelar aquest tram del carrer Domènec Fins, així com soterrar els serveis aeris existents, millorant la mobilitat i les condicions d’accessibilitat. Els cotxes podran continuar circulant, tot i que no hi podran estacionar. El cost de l’actuació puja als 815.112 euros i estarà finançat per l’AMB amb una aportació, aproximadament del 5%, per part de l’Ajuntament. La previsió és que les obres puguin començar al mes de juliol i el termini d’execució serà de 10 mesos.

En relació a aquests dos projectes, el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament, Jordi Sánchez, ha expressat que les dues actuacions busquen “posar en valor el centre històric de Montcada, així com mantenir el seu caràcter residencial i de barri tranquil”.

Darrera actualització: 28.04.2023 | 12:06