L’Hotel d’Entitats serà objecte d’una reforma que millorarà l’edifici i el seu entorn

Dijous, 16 de març de 2023 a les 10:00

El projecte, amb un cost per a les dues intervencions de 1,95 milions d’euros, serà finançant per l’AMB i l’Ajuntament. Les obres de reforma de l’equipament ja tenen una dotació pressupostària i està previst que comencin al gener de 2024.

L’Hotel d’Entitats (Viver, s/n) va acollir aquest dimecres una reunió per informar la ciutadania sobre el projecte de remodelació d’aquest equipament que tindrà una doble vessant: la rehabilitació de l’edifici i la urbanització del seu entorn per convertir-lo en un espai públic que sigui accessible per a tota la població. El projecte, que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha encarregat a una empresa externa, tindrà un pressupost de 1,95 milions d’euros que serà cofinançat entre l’AMB i l’Ajuntament, tot i que encara s’han de definir els percentatges de les aportacions que farà cada administració. De moment, l’AMB i l’Ajuntament estan revisant tota la documentació per afrontar l’última fase del procés de redacció del projecte. L’acte de presentació va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; el Cap de Projectes de l’Ajuntament, Oriol Parès, i una representació de l’AMB formada per dos dels redactors del projecte, Marc Alemany i Ada Sánchez.

La primera de les accions que s’executarà serà la reforma de l’actual edifici, que comptarà amb un pressupost d’1,2 milions d’euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de 14 mesos. La previsió és que aquesta actuació, que ja disposa de la dotació pressupostària necessària, sigui aprovada per la Junta de Govern de l’AMB entre finals de març i principis d’abril i les obres podrien començar al gener de 2024. Un dels objectius d’aquesta remodelació serà convertir l’Hotel d’Entitats en un edifici de consum d’energia gairebé zero que són aquells que tenen un nivell d’eficiència energètica molt alt gràcies al seu aïllament i que necessiten una quantitat d’energia tan baixa que es pot cobrir, gairebé en la seva totalitat, per energia provinent de fonts renovables, incloent la que pugui generar el propi edifici amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

La reforma de l’edifici, amb dues plantes i una superfície total de 1.017 m2, preveu l’enderroc d’una de les seves parts, que serà substituïda per un cos nou a la zona oest, així com la remodelació de les dues façanes per ampliar l’espai interior i millorar l’aïllament tèrmic. A la part nord, la nova façana generarà, a l’interior, una galeria amb diferents usos: a la planta baixa, permetrà ampliar l’espai de circulació i els vestíbuls d’accés i, a la planta primera, zones d’estada amb bancs, així com taules altes i espais de jocs. El pati actual, que connectarà amb el nou parc, s’ampliarà gràcies a l’enderroc de les cases existents i de l’espai que ocupa Protecció Civil, sent la part prèvia a l’accés de l’edifici pel carrer El Viver. A la zona sud, es mantindrà la galeria exterior i es col·locaran unes persianes i vegetació que, durant l’estiu, ajudaran a esmorteir l’acció solar i que, a l’hivern, es podran recollir per obtenir més guany solar. A més, per millorar l’eficiència energètica es reforçarà l’aïllament interior i es canviaran les finestres per unes noves amb un alt grau d’aïllament. 

L’altre objectiu que es persegueix amb la reforma de l’edifici serà el de la millora de l’accessibilitat. Hi haurà dos accessos principals a l’equipament, des del carrer El Viver i des del parc, i s’enderrocarà l’escala actual. Aquesta serà substituïda per un ascensor i dues noves escales, una a cada extrem de l’edifici principal, generant així una circulació paral·lela a la façana. L’escala de l’extrem oest permetrà una futura ampliació de l’edifici no prevista per a aquesta fase. A més d’aquestes mesures, el projecte també reorganitzarà l’interior de l’Hotel d’Entitats i adequarà els espais a les necessitats actuals de les entitats.


Urbanització de l’interior
La segona actuació que s’inclou en aquest projecte serà la urbanització de l’entorn, que tindrà un pressupost de 750.000 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de 6,5 mesos. Aquesta actuació, que encara no compta amb una dotació pressupostària, consistirà en l’enderroc de la pista poliesportiva de formigó que està dins de l’Hotel d’Entitats i la tanca que la delimita per crear un nou espai públic que serà obert i accessible per a tota la població sense necessitat d’entrar a l’equipament. Amb aquesta intervenció es vol aconseguir un doble objectiu: potenciar l’eix per a vianants del carrer Reixagó, que connecta des de la plaça Nicaragua fins al passeig del Rec Comtal, i re-naturalitzar tot aquest nou àmbit amb la implantació de vegetació variada amb 26 nous arbres per contribuir a un increment de la infraestructura verda i la biodiversitat, donant-li continuïtat a la zona verda de la muntanyeta de Can Sant Joan perquè s’integri a l’entorn més immediat del barri. La plaça resultant, amb una superfície total de 1.930 m2 que permetrà que pugui acollir actes multitudinaris, comptarà amb un espai de jocs per als infants; diversos accessos, mitjançant rampes i escales, i unes grades d’estada, que ajudaran a minimitzar l’impacte de la diferència de cota amb el carrer Reixagó. Una part de la tanca que no pugui ser substituïda per les noves grades quedarà dempeus per mantenir el dibuix actual que fa referència a la memòria història del Rec Comtal. A més, aquesta zona naturalitzada que substituirà la pista de formigó es farà amb un sistema de drenatge urbà, amb paviment drenant i sauló, que permetrà que l’aigua de la pluja s’infiltri al terreny i no s’hagi d’abocar tota al clavegueram.

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va posar en valor el projecte de reforma que respon a un reivindicació veïnal i que permetrà que “aquest edifici emblemàtic que s’ha quedat antic sigui molt més eficient a nivell energètic i es pugui obrir al barri, enderrocant l’actual tanca perquè la ciutadania pugui gaudir d’un nou espai públic enmig d’un entorn natural privilegiat”. Campos també va anunciar que l’Ajuntament obrirà en el futur un procés participatiu per poder escollir un nou nom per a l’Hotel d’Entitats. Per la seva part, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va destacar que aquest projecte compta amb el compromís del govern municipal per buscar el finançament necessari per duu a terme les dues intervencions i que la reforma prevista ajudarà “a millorar i posar en valor una zona de la ciutat amb molt potencial delimitat per la muntanyeta, el Mirador de les Cultures i el Rec Comtal”. El president de l’Àrea Territorial també va avançar que la intenció de l’Ajuntament és que l’AMB es pugui fer càrrec del manteniment d’aquest nou espai públic, seguint amb la mateixa línia de gestió que ja s’està fent amb el parc de la Llacuna i el parc de les Aigües.

L’Hotel d’Entitats és un referent d’identitat del barri de Can Sant Joan. Al seus inicis era on estaven ubicats ‘los lavaderos’ i més tard, va acollir el col·legi públic CEIP El Viver, que va funcionar com a parvulari en la seva última etapa. Des de l’any 2000, s’ha utilitzat per donar suport a les entitats del barri i del municipi, per tal que aquestes puguin desenvolupar les seves activitats i tenir la seva seu en aquest espai. Actualment, les associacions resident són Dracs i Diables de Can Sant Joan, Cofradía de la Virgen de los Dolores, Protecció Civil, Tot per tu, la Perifèrica, la UE Sant Joan Atlètic i l’Associació Dones Nigerianes de Catalunya. També és la seu de serveis com l’Espai Mentrestant, el Centre Obert Can Sant Joan i l’Espai Jove la Muntanyeta viu!

Darrera actualització: 16.03.2023 | 11:24