L’Estat fixa un preu màxim del test d’antígen per detectar la Covid-19

Divendres, 14 de gener de 2022 a les 13:00

A partir d’aquest dissabte, 15 de gener, aquest producte de primera necessitat es podrà adquirir a les farmàcies pagant, com a molt, 2,94 euros.

  • L’explosió de contagis per la variant Òmicron i les festes de Nadal havien provocat una augment del seu cost a causa de la forta demanda.
  • Durant aquest setmana, el departament de Salut de la Generalitat han anunciat una sèrie de canvis en els protocols sanitaris al centres educatius i en la gestió de les altes laborals.

Tal i com ha fixat el govern de l’Estat, a partir d’aquest dissabte 15 de gener entrarà en vigor la mesura que fixa que el cost màxim del test d’antígens que permet detectar els contagis per la Covid-19 serà de 2,94 euros. Aquest producte, que només es pot adquirir a les farmàcies i que al ser de primera necessitat està exempt d’IVA, va pujar de preu a les últimes setmanes a causa de la forta demanda que es va generar durant el Nadal amb l’explosió de contagis que ha provocat la variant Òmicron. Segons la direcció general de Salut Pública, per fixar la xifra máxima de 2,94 euros s'han agafat com a referència els preus mitjans de venda de la setmana abans de les festes i del mes de setembre, així com els preus de l'entorn.

La Covid 19, als centres educatius
La primera setmana de tornada a l’escola després de les vacances de Nadal ha anat acompanyada d’un augment en la quantitat de contagis entre els alumnes i el professorat que ha obligat a una sèrie de canvis en el protocol sanitari que determina el departament de Salut de la Generalitat.

Actualment, els alumnes d’infantil i primària, així com de les escoles bressol, no han de fer quarantena si només hi ha un cas de Covid-19 a l’aula, tot i que es recomana que els infants es quedin a casa si tenen símptomes compatibles amb la malaltia. En aquesta franja d’edat, sí s’ha de fer quarantena d’una setmana si a la classe hi ha 5 positius o més, detectats en un període de 7 dies. S’estalvien l’aïllament els alumnes que, per edat, tinguin la pauta completa de vacunació des de fa almenys 14 dies o bé faci 3 mesos, com a molt, que han passat la Covid. En cas que es detecti un positiu, s’ofereix un test ràpid que es fa el mateix dia que es detecta o a l’endemà a tots els infants asimptomàtics, estiguin o no vacunats. com a contactes estrets, a excepció dels que han passat la malaltia en el darrers 90 dies. Els alumnes d’infantil (fins a 5 anys) s’han de fer el test als CAP mentre que els de Primària, a la farmàcia.

En relació a un cas positiu a l’ESO, batxillerat, cicles de formació professional i centres d’educació especial, el protocol canvia segons es tingui o no la doble pauta de vacunació. Als vacunats se’ls hi farà un test d’antígen en una de les farmàcies autoritzades. En cas negatiu, no s’haurà de fer quarantena. Els no vacunats que no hagin passat la malaltia en els darrers tres mesos hauran de fer l’aïllament de set dies i s’han de fer una prova diagnòstica, preferiblement una PCR, entre el quart i sisè dia que es va detectar el positiu.   

El protocol a les activitats extraescolars, ja siguin dins o fora del centre, és diferent i quan un infant doni positiu, la resta ha de fer-ser una PCR i una quarantena de set dies, si no tenen la pauta completa de vacunació. Els immunitzats, ja sigui per la vacuna o per haver passat la malaltia als darrers sis mesos, no han de fer la quarantena i s’ha de fer com més aviat millor el test d’antígens.

Baixes laborals
Amb l’objectiu de descongestionar el volum de feina dels sanitaris, el departament de Salut també ha decidit durant aquesta setmana activar l’alta automàtica per als treballados que estiguin de baixar per la Covid. D’aquesta manera, la rebran al cap de set dies sense haver-la demanat, i nomes caldrà que avisin al CAP sin encara tenen símptomes i els cal allargar la baixa.

 

Darrera actualització: 14.01.2022 | 13:35