L’Ajuntament treballa per canviar el model de distribució dels ajuts d’alimentació

Dimecres, 18 de desembre de 2019 a les 09:00

El consistori dedica cada any al voltant de 280.000 euros en aquest àmbit, entre aportacions al Banc d'Aliments, kits, beques i ajuts.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha començat el procés participat per redissenyar l’estratègia municipal que garanteix el dret a l’alimentació. La primera de les sessions  que culminaran amb la proposta s’ha celebrat aquest mes de desembre, amb personal tècnic de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió i tècnics d’entitats del tercer sector, amb l’objectiu de posar sobre la taula el mapa de recursos actuals i detectar les principals necessitats en aquest àmbit. “El nostre objectiu és millorar el sistema municipal per garantir l’alimentació, deixant de banda el model més assistencialista per un altre que fomenti l’autonomia, l’empoderament i la presa de decisions”, ha explicat la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere. Les properes reunions per treballar l’estratègia seran amb personal de més àrees municipals.

El model pel que aposta el consistori consisteix a substituir gradualment el lliurament d’aliments en espècie per mesures que permetin la participació plena com a persones consumidores, en un sistema alimentari normalitzat, amb fórmules com les targetes moneder o similars, “que han demostrat la seva utilitat per evitar estigmatitzacions”, ha indicat la regidora. Aquesta revisió del model d’alimentació també ve motivada per les dades obtingudes sobre pobresa de l’Observatori d’Inclusió i el Pla Local d’Inclusió Social de Montcada i Reixac, que “ens han portat a replantejar-nos aquet model i introduir millores en l’atorgament d’ajuts que faciliten l’accés i la dignitat a les famílies que necessiten el suport per alimentació i subsistència”, ha dit Sempere.

L’Ajuntament destina al voltant de 280.000 euros l’any en el tema de l’alimentació. D’una banda, 20.520 euros es dediquen al Banc d’Aliments, gestionat per Cáritas, el qual arriba a unes 350 famílies (1.200 persones, aproximadament). Altres 3.300 euros van als kits d’alimentació d’urgència, gestionats per Creu Roja. El menjador social de l’Alzina, de titularitat municipal, té un cost anual de més de 50.000 euros, subministraments a banda. El servei té 60 places i a més d’un àpat diari al migdia, de dilluns a divendres, s’ofereix als usuaris menjar perquè se l’emportin, dutxa i bugaderia. Pel que fa a prestacions econòmiques per a la compra d’aliments, 50.000 euros es destinen a ajuts a les famílies; 60.000 euros, a complements de beques menjador; 32.961 euros, en targetes de prepagament per comprar a supermercats, gestionat per Creu Roja, i altres 15.000 euros, al projecte Cistell solidari, per a la compra d’alimentació fresca, gestionat per Aldees Infantils.

Darrera actualització: 18.12.2019 | 09:15