L'Ajuntament s'adhereix al manifest per exigir que l'Estat espanyol compleixi amb els seus compromisos sobre el dret al refugi

Dimarts, 19 de juny de 2018 a les 00:00

El Dia Internacional de les Persones Refugiades és aquest dimecres, 20 de juny, i Montcada i Reixac ho commemora amb una festa a la plaça de l'Església.

Montcada i Reixac és un dels municipis adherits al pronunciament 'El món local català davant la realitat del refugi a l'Estat espanyol', acordat a la darrera assemblea general dels Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la qual va assistir la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez. Davant la crisi humanitària a conseqüència del desplaçament de milions de persones que fugen del seu lloc d'origen, els municipis exigeixen polítiques efectives per a aquestes persones i, en concret a l'Estat espanyol, li reclamen que compleixi amb l'acordat per la Unió Europea al 2015, acollir un total de 17.337 persones en dos anys. A hores d'ara, només n'ha acollit un 11%.

El document destaca el paper clau en l'assistència i l'acollida efectiva de les persones refugiades que duen a terme els municipis, l'àmbit on es gestionen les necessitats més immediates, com l'allotjament, manutenció, roba, atenció mèdica, educació... "El món local afronta un doble repte: acollir en un termini curt en condicions dignes les persones que busquen protecció i, a llarg termini, el més important i durador, garantir la seva autonomia i accés al mercat labora", indica el manifest.

Els municipis valoren positivament que el nou govern de l'Estat hagi decidit acollir les 600 persones del vaixell Aquarius, "aquest fet el valorem com un punt d'inflexió que pot comportar canvis en les polítiques migratòries", ha indicat Martínez. Els governs locals també demana un replantejament del procediment d'atenció social a les persones que sol·liciten asil a Espanya, que l'Estat proporcioni informació detallada de la destinació dels Fons d'Asil, Migració i Integració, un mecanisme per cofinançar els costos derivats dels processos d'atenció i integració de les persones migrants i instar les institucions europees que estudiïn sancionar estats que vulneren els convenis internacionals que regulen els rescats marítims i el dret a asil, posant-ne l'exemple d'Itàlia.

L'assemblea, celebrada a mitjan de mes, es feia poc abans de la commemoració del Dia Internacional de les persones refugiades, que és demà dimecres, 20 de juny. L'Ajuntament i Montcada Solidària organitzen una festa a la plaça de l'Església el mateix dia de l'efemèride, a partir de les 17 h, amb taller infantils, la pintada d'un grafitti i actuacions musicals. A partir d'aquest dimarts, 19 de juny, i fins al 3 de juliol, la Casa de la Vila (Major, 32) acollirà la mostra 'Mare Nostrum. Europa davant la crisi del refugi', dels fotoperiodistes Xavi Herrero i Raül Clemente.

Darrera actualització: 19.06.2018 | 12:35