L’Ajuntament reclama la condonació del deute energètic de les famílies vulnerables

Divendres, 6 de setembre de 2019 a les 13:30

Montcada i Reixac és un dels municipis que va participar ahir dijous en una trobada a Terrassa per abordar la pobresa energètica i l'amenaça d'Endesa.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac és un dels cinquanta consistoris catalans que s’han adherit a una declaració que exigeix a Endesa que condoni els 21 milions d’euros corresponents al deute que les famílies en situació de pobresa han contret amb la companyia en els darrers anys. L’acord es va prendre ahir dijous, 5 de setembre, en una reunió que van mantenir a Terrassa representants de diversos ajuntaments catalans, de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i de la comissió Estatal Pobreza Energética, a la qual hi va assistir la presidenta de l’Àrea Social de Montcada i Reixac, Mar Sempere.  

Aquesta és la tercera reunió que se celebra aquesta primera setmana de setembre per abordar l’amenaça de l’empresa elèctrica de tallar la llum a les famílies vulnerables amb deutes amb la subministradora si els ajuntaments no assumeixen la meitat del cost del deute. En el cas de Montcada i Reixac, la xifra puja a uns 139.000 euros. Dimecres, dia 4, l’alcaldessa, Laura Campos, va participar a una reunió per tractar aquest tema, convocada per la Diputació de Barcelona i a la qual hi van prendre part representants de 150 poblacions.

Exigim a Endesa que retiri l’amenaça dels talls de subministraments per al proper 1 d’octubre i que es corresponsabilitzi amb la problemàtica de la pobresa energètica, que signi els convenis que marca la llei 24/2015 i que condoni el deute històric amb les famílies que pateixen situacions de vulnerabilitat econòmica”, ha manifestat Sempere. Durant la trobada a Terrassa, els municipis van consensuar una moció per tal de portar-la al pròxim Ple, que, entre d’altres qüestions, insta al Govern de la Generalitat a liderar la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable, i defensar la llei 24/2015, per garantir els subministraments a les famílies.

Els representants dels ajuntaments van mostrar el seu desacord amb el fet que es pagui deute amb diners públics i amb l’exigència a Endesa que es corresponsabilitzi en matèria de pobresa energètica. Durant la trobada també es va parlar sobre com tractar aquest àmbit a nivell local, amb propostes com fer auditories energètiques per comprovar si el deute de consum és real o bé correspon a comissions o bé, sobre com gestionar els talls de subministraments, entre d’altres; així com de la necessitat d’apostar per un nou model energètic que aposti per empreses responsables socialment, per la compra agregada d’energia i per l’empoderament energètic de les famílies.

Darrera actualització: 06.09.2019 | 13:54