L’Ajuntament promou la creació de la Taula de civisme i convivència

Dimecres, 1 de juliol de 2020 a les 13:30

La creació del nou òrgan participatiu es portarà al Ple del mes de juliol per a la seva aprovació.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac promourà la creació de la Taula de civisme i convivència, un espai on la ciutadania, entitats i consistori treballaran de manera conjunta i consensuada per millorar la convivència i poder debatre i coordinar les actuacions necessàries fent front comú en la lluita contra l’incivisme al municipi. 

El consistori vol potenciar aquest òrgan amb la participació d’entitats i associacions montcadenques per tal que s’impliquin i donin suport a l’administració local en l’objectiu comú de preservar l’espai públic i fomentar la convivència i la lluita contra l’incivisme, a més de fer el seguiment de l’ordenança i col•laborar en les futures accions i campanyes municipals. L’equip de govern portarà l’aprovació de les bases de l’òrgan de participació ciutadana al Ple del mes de juliol.

El regidor de Ciutadania i Serveis Municipals i Via Pública, Juan Carlos de la Torre, afirma que “aquesta és una gran aposta municipal per crear un espai de treball on es puguin expressar i valorar totes les opinions, afavorint el diàleg entre els diferents agents implicats en les accions relacionades amb el civisme i la convivència ciutadana”. En aquest sentit, el regidor ha volgut destacar un gran front obert amb l’abandonament dels voluminosos al carrer. De la Torre comenta que “les actuacions incíviques de una minoria, principalment pels abocaments incontrolats i l’abandonament d’andròmines als carrers, trasllada una sensació de deixadesa que deteriora la imatge del nostre municipi que no es correspon amb l’esforç dels nostres serveis municipals per garantir la salubritat del espai públic i l’actitud responsable i de respecte de la immensa majoria de la ciutadania de Montcada i Reixac”.

Com a mostra d’aquestes actituds incíviques, el passat 25 de juny els operaris del servei de neteja van recollir 9.000 kg de voluminosos en un sol dia, 8.000 de les quals havien estat abandonats al carrer sense fer servir el servei gratuït de recollida de mobles vells i andròmines. El regidor de Ciutadania, Serveis Municipals i Via Pública reconeix que les dades del servei de recollida estan lluny dels objectius municipals i recorda que “el consistori es gasta cada any 185.000 euros en recollir una mitja de 24 serveis cada dia, dels quals només 6 han fet ús del servei municipal gratuït de recollida de material vell”.

El regidor explica que un altre gran front municipal és la lluita contra l’incivisme d’alguns propietaris de gossos que deixen les defecacions dels seus animals de companyia a la via pública. De la Torre afirma que “l’Ajuntament és conscient que per a l’assoliment d’aquests objectius no n’hi ha prou amb la sanció per part de l’autoritat municipal, la responsabilitat i obligació de preservar l’espai públic es dels nostres serveis municipals i de la policia local de vetllar per que així sigui però, es imprescindible i fonamental la col•laboració i participació de la ciutadania per actuar amb major eficàcia contra el incivisme, per això calen també actuacions d’educació implicant tota la ciutadania en la responsabilitat de fer del nostre municipi un lloc mes digne i amable on conviure”. La creació de la futura Taula de convivència i civisme arriba després de la campanya municipal “Ens estimem Montcada. Cuidem-la”, que té per objectiu informar i conscienciar la ciutadania sobre el servei gratuït de recollida de voluminosos i evitar el seu abandonament a la via pública. 

El consistori va aprovar al Ple d’abril de 2019 la modificació i actualització de l’ordenança de convivència i civisme amb l’objectiu de convertir-se en una eina efectiva per fer front a les totes aquelles situacions i circumstàncies que poden afectar o alterar la convivència al municipi i l’ús de la via pública. El passat maig de 2020 l’Ajuntament va modificar l'ordenança municipal de protecció i tinença d'animals i va incorporar diverses novetats com l'obligatorietat de portar embolcalls impermeables (bosses) per recollir les deposicions i una ampolla amb aigua per a la dilució de les miccions. Aquestes modificacions de les ordenances tenen per objectiu afavorir la convivència al carrer i preservar l’espai públic.

Darrera actualització: 16.07.2020 | 09:56