L’Ajuntament presenta al veïnat l’avanç de planejament per a la consolidació de la Zona 21

Dijous, 30 de juny de 2022 a les 00:00

Aquest document, aprovat al Ple de l'abril, és un primer pas per a la regularització d’aquest sector de Terra Nostra, que presenta dèficits urbanístics. 

L’Ajuntament de Montcada i Reixac va presentar ahir dimecres, 29 de juny, al veïnat l’avanç de la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a la Zona 21 de Terra Nostra, en una reunió celebrada al Casino que es va omplir d’assistents. Aquest document, que assenta les bases i els conceptes a tenir en compte en el planejament, es va aprovar inicialment al Ple d’abril i després del termini de presentació d’al·legacions, que va acabar a principi de juny, se n’han registrat un total de 14, algunes de les quals es tindran en compte en fases més avançades del procés.

‘Creiem que la proposta que hem elaborat i que avui us presentem és molt bona i esperem que en aquesta ocasió puguem tirar endavant amb el procés de consolidació de la Zona 21’, va expressar l’alcaldessa, Laura Campos. ‘La consolidació del sector permetrà que el veïnat disposi d’un espai digne i evitarà els problemes de disciplina urbanística amb els que ens troben avui dia’, va indicar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez. L’edil ha avançat que tot i que el termini de presentació d’al·legacions a l’avanç de planejament ha finalitzat, ‘n’acceptarem de noves cara a assolir el màxim consens amb el veïnat, al que demanem que faci un exercici de responsabilitat’, ha afegit.

L’Ajuntament ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona per elaborar el nou planejament. L’arquitecte redactor, Ricard Casademont, qui està treballant en la modificació inicial del PGM, va assistir ahir a la reunió amb el veïnat. Un cop s’aprovi definitivament la modificació inicial del PGM, caldrà elaborar els projectes d’urbanització –dotació de serveis bàsics com l’asfaltat, les voreres i el clavegueram– i de reparcel·lació, que defineix els drets i deures dels propietaris per urbanitzar el sector i per obtenir les zones verdes exigides per llei; i posteriorment, l’aprovació de les quotes que haurà d’assumir cada propietat en tot aquest procés. La voluntat municipal és fer una urbanització que dignifiqui el sector, que arribi als mínims legals perquè els costos que hagin d’assumir el veïnat siguin els menys possibles, amb aigua potable, clavegueram asfaltat de carrers i voreres.

La zona 21 compta amb 247 parcel·les, 112 estan edificades, amb un total de 136 habitatges. L’avanç de planejament planteja tres polígons d’actuació. El denominat Ponent correspon als bloc de pisos situat al carrer Mercè Redoreda, la constructora dels quals haurà d’assumir les càrregues de les compensacions per obtenir les zones verdes obligatòries al sector.

El polígon d’actuació 2 correspon a la majoria dels habitatges, la propietat dels quals haurà d’assumir els costos d’urbanització i quedaran eximits de la major part dels costos d’obtenció de zones verdes. El polígon 3, denominat Llevant, el conformen els habitatges situats a la part més alta del sector, a tocar amb el Turó. En aquest àmbit es proposa compensar la propietat de les parcel·les amb dificultats per edificar-hi –en aquesta part del sector és molt complicat fer-hi arribar serveis i urbanitzar carrers– amb drets edificatoris a la façana de l’N-150.

Amb la represa del procés a la zona 21, es dona un pas més en el procés de regularitzar les zones urbanísticament deficitàries existents avui dia al municipi, que va començar amb l’Estany de Gallecs –les obres d’urbanització del sector ja han començat, acabaran l’any vinent i els propietaris de les parcel·les avancen en el pagament de les quotes– i amb Vallençana baixa (aprovats els projectes d’urbanització i reparcel·lació). Els altres dos sectors pendents de regularització són Can Pomada i Reixac. El Bosc d’en Vilaró, urbanització a la Serralada de Marina, també és una zona amb dèficits però per les seves condicions legals, requereix d’altres solucions.

Darrera actualització: 30.06.2022 | 12:38