L’Ajuntament posa en marxa CulturaMent, un projecte per estimular les capacitats de les persones amb principi de demència

Dijous, 14 d'octubre de 2021 a les 12:00

La iniciativa es durà a terme al municipi per mitjà de cinc tallers, d’arts plàstiques, percussió, fotografia, memòria col·lectiva i lectura. Les inscripcions s'han de fer del 18 al 29 d'octubre.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac posa en marxa aquest mes de novembre el programa CulturaMent, una nova iniciativa promoguda per la Diputació de Barcelona que consisteix a oferir projectes culturals per activar les capacitats de les persones amb principi de demència o d'altres afectacions vinculades a la salut mental i integrar-les dins l’oferta cultural del municipi. Montcada i Reixac és un dels dotze municipis de la província de Barcelona on s’executarà aquesta acció, l’únic del Vallès Occidental. Es tracta d’un aprova pilot adreçada a persones grans amb principi de demència i al personal que en té cura.

Ens satisfà enormement que la Diputació ens hagi escollit per impulsar aquest projecte, ja que un dels criteris per triar les poblacions participants ha estat el grau d’incidència de les programacions culturals respecte els municipis del voltant, que en el nostre cas és molt alt’, ha expressat la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs, qui anima la ciutadania a participar en aquest programa d’activitats ‘que mostra com la cultura és una eina inclusiva que contribueix al benestar personal’, ha afegit.

CulturaMent pretén, mitjançant projectes culturals, millorar l’estat d’ànim de les persones participants, establir la interacció personal, potenciar-ne el coneixement cognitiu i l’atenció, així com eliminar barreres socials respecte la salut mental. En aquest marc, Montcada i Reixac presenta cinc propostes vinculades a l’art, la música, la memòria col·lectiva, la lectura i la fotografia.


Taller d’arts plàstiques
Sessions de 60 minuts que es faran els dies 3, 5, 10 i 12 de novembre, de 12 a 13 h, a la Casa de la Vila. Aquesta activitat vol estimular l’expressió i la comunicació dels participants, compartint activitats creatives per promoure la confiança i convivència entre el grup. Els exercicis volen activar la imaginació i la motivació dels participants.

Taller de percussió
Sessions de 60 minuts que es faran els dies 22 i 29 de novembre, d’11 a 12 h, a la Casa de la Vila. A partir de dinàmiques musicals amb instruments de percussió, els participants podran experimentar el fet de descobrir-se com a integrants d’un orquestra única i irrepetible.

Taller de lletra
Sessions que es faran els dies 17 i 24 de novembre i 1 de desembre, a les 11 h, a la Biblioteca Elisenda de Montcada. L’objectiu de l’activitat és fer servir la lectura com a eina de comprensió i com a estímul.

Memòria col·lectiva
Taller de vuit sessions, de 60 minuts per jornada, que es faran els dies 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23 i 29 de novembre; d’11 a 12 h, a la Casa de la Vila. Es tracta de d’activitats per despertar records mitjançant el visionat de fotografies antigues de Montcada i Reixac i personals de les persones participants i també, amb cançons.

Visites guiades a PhotoMontcada
L’Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac (Afotmir) ofereix visites guiades els dies 2, 4, 9 i 11 de novembre, de 12 a 13 h, a les exposicions de fotografia instal·lades a l’Auditori Municipal i la Casa de la Vila.

Inscripcions, del 18 al 29 d’octubre
Les inscripcions s’hauran de fer de forma presencial, del 18 al 29 d’octubre, a les oficines de la Regidoria de Cultura i Patrimoni (Major, 32), de 9.30 a 14 h, de dilluns a divendres (cultura@montcada.org). En el moment de fer la inscripció caldrà omplir un full, que també es pot descarregar a www.montcada.cat.

 

Darrera actualització: 14.10.2021 | 12:24