L’Ajuntament demana la declaració d’emergència greu de protecció civil

Dissabte, 19 de desembre de 2020 a les 18:40

Durant el dia d’avui continuen les tasques de neteja del fang i l’aigua a causa de les intenses pluges d’ahir al municipi.


El consistori ja ha iniciat els tràmits per demanar la declaració d’emergència greu de protecció civil (antiga declaració de zona catastròfica) per a Montcada i Reixac després dels forts aiguats que es van produir ahir i que han provocat nombrosos desperfectes. L'alcaldessa, Laura Campos, ha explicat que "ningú s'esperava el que ha passat i els danys provocats per les fortes pluges han estat quantiosos; per això hem demanat la declaració d’emergència greu de protecció civil" i ha afegit que “l’Ajuntament també està estudiant demanar altres ajuts a administracions supramunicipals”.

Campos ha visitat personalment aquest matí les zones més afectades per les fortes pluges i a les dues famílies del carrer Carrerada i del carrer Sant Tomàs que han vist inundades totalment les seves llars. El consistori els ha reallotjat en dos hotels temporalment i els Serveis Socials s’han encarregat de proporcionar-los aliments i roba. L’alcaldessa ha afirmat que “la nostra prioritat han estat les persones i després les tasques de neteja i reparació a la via pública, treure l'aigua dels passos soterrats i facilitar la mobilitat". El consistori continua elaborant l’avaluació de l'impacte econòmic provocat per inundació.

Durant la nit passada i durant tot el matí la Policia Local, la Brigada Municipal, Bombers i altres serveis de neteja i voluntaris de Protecció Civil i ADF han centrat tots els seus esforços en extreure l’aigua i netejar el fang dels punts més conflictius al municipi que han estat els barris de Montcada Nova-Pla d’en Coll, Mas Rampinyo i Terra Nostra, on es van inundar diversos carrers, locals comercials i aparcaments.  

En aquests moments continua tallada la C-17 a l'alçada de la plaça d'Espanya, en ambdós sentits de la marxa, i el túnel d’accés a la carretera des del carrer Can Tapioles. Durant la passada nit i primera hora del matí s’ha extret l’aigua i s’ha netejat el túnel del carrer Frederic Mompou (Mas Duran), el pas inferior de l’estació de Renfe de Terra Nostra, l’accés a l’escola Font Freda i s’ha netejat la carretera del cementiri de Collserola. L'aigua també va afectar alguns equipaments Municipals com el Casal de la Mina, el Casino de Terra Nostra, el Kursaal a Can Sant Joan i algunes instal·lacions esportives. 

Durant la tarda d’avui continuaran les feines de neteja als barris afectats i a les escales mecàniques de Tagamanet (Mas Rampinyo). Durant el dia de demà les tasques seguiran als polígons de Can Tapioles i Molí d’en Bisbe, que també s’han vist molt afectats. Una seixantena de persones, entre agents de la Policia Local, treballadors municipals i voluntaris de Protecció Civil i l'ADF, estan implicats en l'operatiu d'emergència, que s’allargarà fins a demà. El municipi també ha comptat amb la col•laboració dels cossos de de Protecció Civil de l'Ametlla del Vallès i de les ADF de Sabadell, Terrassa, Sentmenat, Molins de Rei, Lloret de Mar, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat i Castellar del Vallès. 

D’altra banda, l'Ajuntament ha rebut una comunicació de l'Institut Català de la Salut on s'informa que el CAP Les Indianes romandrà tancat fins que es reparin els desperfectes dels aiguats, que van inundar els baixos del centre d'atenció primària. Mentrestant, els usuaris seran atesos al CAP Montcada. El consistori ha demanat a  l'ICS que s'acceleri les feines per recuperar el normal funcionament de l'equipament donada l'actual crisi sanitària derivada de la Covid-19. 

Darrera actualització: 19.12.2020 | 18:52