L’Ajuntament aprova el Pla de sequera i l’ordenança municipal que regula el compliment de les mesures restrictives

Divendres, 1 de març de 2024 a les 20:00

La normativa, dissenyada per evitar el malbarament de l’aigua entre la ciutadania i els sectors d’activitat econòmica, preveu una paquet de sancions que, segons la gravetat de la infracció, pot oscil·lar entre els 750 i els 3.000 euros.

El Ple de Montcada va aprovar aquest dijous a la sessió ordinària del mes de febrer dos punts relacionats amb l’estat de sequera actual per manca d’aigua com són el Pla d’Emergència en Situacions de Sequera i l’ordenança que vetllarà pel compliment de les mesures aplicades. Des del passat 1 de febrer, i segons decret de la Generalitat de Catalunya, Montcada i Reixac és un dels 239 municipis que està en fase d’Emergència I per sequera.


Pla de Sequera
El Pla d’Emergència en Situacions de Sequera (PE) aprovat aquest dijous dona compliment al que dictamina el Pla Especial d’Actuació en situacions d’alerta i eventual sequera (PES) de la Generalitat per als municipis amb més de 20.000 habitants. Aquest PE, que es va acabar de redactar a finals de l’any 2022 i que va rebre l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al març de 2023, dissenya tres objectius: establir i planificar en detall totes aquelles mesures que emprendrà el municipi per donar compliment a les limitacions i restriccions que fixa l’ACA en les seves diferents fases de l’estat de sequera; establir quins són els mecanismes per garantir el compliment de les limitacions particulars que són d’obligat compliment d’acord amb aquest pla i proposar mesures addicionals per acomplir amb les limitacions de consum global fixades per a cada estat de sequera.

El PE defineix Montcada i Reixac com un municipi amb recursos hídrics importants en el que conflueixen dos rius, el Besòs i el Ripoll. Sota la superfície, també hi ha aigua en forma d’aqüífers i el municipi també compta amb alguns pous dels quals l’Ajuntament extreu aigua per a diversos usos municipals, sense que entri a la xarxa d’abastament. El subministrament d’aigua al municipi depèn de l’empresa Aigües de Barcelona i procedeix del sistema Ter-Llobregat.

Per tal de gestionar les situacions d’emergència en cas de sequera, el PE defineix la creació d’un Comitè Municipal d’Emergència per la Sequera que, amb un caràcter transversal, està format per tècnics municipals de diferents àmbits: Serveis Municipals, Protecció Civil, Policia Local i Comunicació. Aquest comitè té com a portaveu a la regidora d’Habitatge i Educació, Anabel Moreno.


Ordenança municipal
Aquesta ordenança s’ha aprovat de manera inicial amb l’objectiu de regular les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera entre la ciutadania i els sectors d’activitat econòmica. El seu objectiu és el d’evitar el sobreconsum, el malbaratament i les pèrdues innecessàries d’aigua, alhora que vol conscienciar la població sobre l’ús adequat d’un bé tan necessari com és l’aigua. Les mesures recollides en aquesta ordenança també persegueixen que es pugui garantir l’accés al servei a tots els habitatges del municipi.

L’ordenança contempla que l’Ajuntament pot adoptar, en els períodes declarats en situació de sequera com l’actual, un paquet de mesures adreçades a assegurar l’estalvi d’aigua i l’ús racional de recurs que es considerin oportunes, a fi de donar compliment al previst en el Pla Especial d’Actuació en situacions d’alerta i eventual sequera (PES) de la Generalitat per a cadascun dels escenaris de sequera (alerta, excepcionalitat i emergència).

La normativa classifica les infraccions que vulnerin les mesures i limitacions adoptades en tres nivells: lleus, greus o molt greus. Aquestes infraccions, segons la seva gravetat, també preveuen diferents tipus de sancions: les lleus tindran multes de fins a 750 euros; les greus entre 751 i 1.500 euros i les molt greus, de 1.501 a 3.000 euros. El text també indica que les entitats subministradores estan obligades a prestar la col·laboració necessària amb les autoritats i el personal municipal per poder aplicar totes les mesures indicades.  

Durant la seva intervenció al Ple, Anabel Moreno, regidora-portaveu del Comitè Municipal d’Emergència per la Sequera, va especificar que "l’ordenança municipal no tindrà competències sobre l’excés de consum d’aigua i que està ideada per sancionar el malbaratament".

Un cop aprovada inicialment, l’ordenança municipal es sotmetrà a informació pública pel termini de 30 dies i, si no s’hi formula cap al·legació, reclamació o suggeriment, quedarà definitivament aprovada sense necessitat d’un nou acord del Ple.


Web municipal
Tota la informació sobre la sequera es pot consultar a l’apartat ‘Emergència per sequera’ que s’ha creat al web www.montcada.cat. La sessió informativa sobre les mesures d’estalvi d’aigua que es va celebrar el passat 19 de febrer a la Casa de la Vila es pot tornar a veure de forma íntegra al canal de You Tube de l’Ajuntament.

Darrera actualització: 04.03.2024 | 12:56