L'acte de la Diada esdevé un homentatge als serveis que han treballat en primera línia durant la pandèmia

Divendres, 11 de setembre de 2020 a les 00:00

L'11S 2020 a Montcada i Reixac, celebrat aquest divendres en un format atípic, ha reivindicat la importància dels serveis socials i la necessitat de replantejar-nos el model de societat actual.

L'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2020 a Montcada i Reixac, celebrat aquest divendres, 11 de setembre, ha esdevingut un homenatge als serveis essencials que han tingut un paper fonamental en la lluita contra la Covid-19, un espai de record a les persones que han perdut la vida a causa del virus i, a partir de l'experiència viscuda per la pandèmia i un moment per reivindicar un nou model social més just i igualitari. 'De l'emergència sanitària de la Covid 19 n'hem d'extreure una lliçó fonamental, la sanitat, l'educació, la cultura i els serveis socials són béns comuns, imprescindibles per a la vida, que no poden ser retallats, ni privatitats, ni mercantilitzats', ha expressat l'alcaldessa, Laura Campos, durant la seva intervenció, que ha començat amb un record per a les persones del municipi que han perdut la vida a conseqüència del virus i un agraïment al personal dels serveis essencials, especialment al sanitari i en concret, dels CAP de Montcada i Reixac, així com a tot l'equip de l'Ajuntament que va treballar en primera línia durant el confinament.

L'edil ha manifestat que l'11 de setembre és una dia per 'discutir i repensar entre tots i totes quin país volem'. Evocant les paraules 'un sol poble' als anys 60, de l'advocat antifranquista Josep Benet –de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement–, Campos ha dit que 'aquesta idea va ser fonamental per construir un país de tothom, de persones vingudes d'arreu, amb llengües i cultures i identitats diverses; un sol poble, amb objectius compartits: democràcia, progrés social i autogovern'. En aquest sentit, l'alcaldessa ha aprofitat per condemnar els tres intents d'incendi a la mesquita de Montcada i Reixac aquest mateix mes de setembre, que ha qualificat com a 'un atac feixista, islamòfob del tot i inadmissible i intolerable que va en contra de la llibertat d'expressió i religió; a Montcada i Reixac som un sol poble i tots i totes hi tenim cabuda, no permetrem que el feixisme erosioni la convivència la nostre municipi'.

Segons Campos, el principal repte de Catalunya és de de reconstruir l'economia i una societat afectades profundament per la pandèmia. 'Els que tenim responsabilitats polítiques hem de ser molt conscients d'aquesta situació i destinar tots els esforços a protegir la gent de la malaltia i de la crisi i a generar confiança en el futur i no a provocar inseguretat i incertesa', ha expressat l'alcaldessa, qui ha afegit que 'la reconstrucció ha de ser una oportunitat per fer front a problemes que venim arrossegant des de fa anys', fent referència a la pobresa infantil, la manca d'habitatge digne i assequible, la precarietat laboral, la violència masclista o la manca de resposta a l'emergència climàtica. En aquest sentit, Campos ha expressat que 'els ajuntaments han de disposar dels recursos necessaris perquè és l'administració més propera a la gent'.

En representació de la societat civil i per donar veu a un dels sectors que han treballat en primera línia durant la pandèmia, hi ha intervingut Meritxell Font, educadora social i tècnica de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Font ha agraït a la seva tasca a totes aquelles persones que no es van aturar durant la pandèmia i ha explicat que durant aquests mesos 'ens vam trobar amb gent molt desorientada que ens demanava per temes que en molts casos no eren de les nostres competències, no donaven a l'abast però hem intentat donar-los resposta, crear protocols i adaptar-nos als constants canvis; hem rebut trucades de persones tristes, exigents, amb paraules fora de lloc, amb angoixa, que t'han provocat un somriure, d'agraïment... centenars de trucades diàries'.

La tècnica de Serveis Socials ha expressat que la pandèmia ha posat de manifest qüestions com el tracte que la societat dona a la gent gran, ha incrementat la bretxa digital, així com els problemes vinculats a la violència de gènere i, d'altra banda, com les xarxes informals i el tercer sector han fet una tasca essencial per tirar endavant. 'El nostre sector ha estat a l'alçada', ha dit Font, qui ha demanat més recursos en l'àmbit social, i ha tancat el seu parlament instant la societat a aprofitar l'ocasió per 'replantejar-nos el model social que volem, per tal de tenir una societat és justa, igualitària i que promogui accions preventives'.

La comemoració de la Diada Nacional de Catalunya ha tingut lloc a la plaça de l'Església i enguany s'ha organitzat amb un format atípic per tal de garantir les mesures de prevenció del virus, amb accés delimitat per tanques i el públic assegut en cadires, separades amb la distància pertinent. L'acte ha inclòs la hissada de la senyera a càrrec d'un agent de la Policia Local i un altre dels Mossos d'Esquadra, l'ofrena floral de l'Ajuntament davant l'escultura 'La força de la terra' i la interpretació de tres peces musicals, a càrrec de violoncel·lista montcadenc Joan Riera. L'acte s'ha transmès en directe pel canal de Youtube de Montcada Comunicació, espai on es pot veure ja el vídeo de la commemoració.

Darrera actualització: 11.09.2020 | 13:54