La Generalitat es compromet a finançar una diagnosi sobre el barraquisme a la llera del riu Besòs

Dilluns, 11 d'abril de 2022 a les 20:00

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s’ha reunit aquest dilluns a Montcada i Reixac amb l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i ambdues han visitat la zona en la que s’ubiquen els assentaments il·legals.

  • Aquesta diagnosi haurà de fer un estudi de la realitat social i urbanística de l’assentament, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i les persones que hi viuen.
  • A la reunió entre representats de l’Ajuntament, la Generalitat, la Delegació del Govern i el Consorci del Besòs també s’ha acordat la creació d’una taula transversal que elabori un Pla d’Acció per al futur de la zona.
  • Un primer estudi del consistori determina que en aquest assentament hi ha unes 500 barraques en la que, almenys, hi viuen una quarantena de persones, entre ells una quinzena de menors d’edat.
     


El Govern de la Generalitat s’ha compromès a finançar una diagnosi sobre el barraquisme a la llera del riu Besòs que es troba al terme municipal de Montcada i Reixac com a primer pas per dissenyar un Pla d’Acció per al futur d’aquesta zona. Aquesta diagnosi, valorada en uns 100.000 euros aproximadament, s’ha d’encarregar de fer un estudi de la realitat social i urbanística de l’assentament; topografiar la zona, delimitant l’àmbit d’actuació a la llera del riu Besòs i elaborant un plànol de les barraques i la seva categorització, i explorar la singularitat de la situació, comptant les activitats que s’hi realitzen i elaborant un cens de les persones que hi viuen a fi de crear plans d’actuació concrets per revertir la situació dels seus residents.

Aquest és un dels punts més importants que s’han tractat durant la visita que la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, ha fet aquest dilluns a Montcada i Reixac. Cervera ha estat rebuda a la Casa de la Vila per part de l’alcaldessa, Laura Campos, que estava acompanyada pel president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, la presidenta de l’Àrea social, Mar Sempere, i el regidor de Medi Natural, Salut Pública i Policia Local, Oriol Serratusell. A banda de la consellera, per part de la Generalitat també hi han assistit a la reunió el delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, la secretària general del departament de Drets Socials, Dolors Rusinés, i el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné. En representació del Consorci del Besòs, ha participat la seva gerent, Carmen Rivas.

Durant la reunió que s’ha celebrat a la Casa de la Vila també s’ha acordat la creació d’una comissió tècnica per afrontar aquest problema des de tots els fronts que es requereixen i des de la transversalitat i que estarà formada per representats de l’Ajuntament, les entitats supramunicipals, el teixit social i la Generalitat. Al marge d’encarregar i avaluar la diagnosi, aquesta taula multisectorial també tindrà l’objectiu d’elaborar un Pla d’Acció per al futur d’aquesta zona. En aquest sentit, el departament de Drets Socials ha encarregat a la Delegació del Govern a Barcelona que dugui a terme la planificació global de les accions que cal dur a terme a la llera del Besòs per tal que, a través de programes concrets, es treballi de forma sectorial i interdepartamental per millorar aquesta problemàtica.


Visita a les barraques
Després de la trobada, les dues delegacions de l’Ajuntament, la Generalitat, la Delegació del Govern i el Consorci del Besòs s’han desplaçat a la zona on estan ubicades les barraques, al Pla del Besòs per veure en primera persona la situació dels assentaments il·legals. L’alcaldessa, Laura Campos, ha agraït la visita de la consellera per conèixer in situ la problemàtica i ha destacat la predisposició de la Generalitat a buscar solucions i donar el suport econòmic que l’Ajuntament no podia assumir per analitzar tot la situació i començar a buscar solucions. El consistori, amb la col·laboració del Consorci del Besòs, ja va encarregar un primer estudi de l’assentament, format per unes 500 barraques, detectant en una primera zona analitzada la presència de 40 persones que hi viuen, entre ells una quinzena de menors d’edat. “Amb la creació d’aquest taula, comencem a posar solucions al problema del barraquisme al Pla de Besòs i l’ajuda econòmica que ens ofereix la Generalitat, i que escapava dels recursos municipals, ens permetrà saber quina és exactament la realitat”, ha dit l’alcaldessa, que el passat divendres es va reunir amb un dels propietaris del terrenys que va mostrar la seva predisposició a col·laborar dins la seves possibilitats. Per la seva part, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera,  s’ha mostrat satisfeta amb l’ambient i els acords que s’han arribat a la reunió i ha destacat que “l’elaboració de la diagnosi permetrà abordar d’una manera integral i acurada, i amb la màxima celeritat possible, quina és la situació que es viu en aquesta zona”.

El passat 15 de febrer, la consellera i l’alcaldessa ja van tenir una primera trobada a la seu del departament a Barcelona arran la mort de dues persones per inhalació de fum a una barraca a la zona del Pla del Besòs que es va produir el passat mes de gener.

Darrera actualització: 12.04.2022 | 11:55