La Generalitat comença el pla de desescalada i es permetrà la mobilitat lliure per tota Catalunya

Divendres, 23 d'abril de 2021 a les 10:00

A partir del 26 d’abril, no hi haurà cap limitació territorial ni l’obligació de desplaçar-se amb la bombolla de convivència. A més, la restauració dels centres comercials podrà tornar a obrir i es permet que tot el comerç recuperi la seva activitat, sense limitació de superfície. Els actes esportius i religiosos podran tenir un aforament del 50% i les classes de batxillerat i FP seran 100% presencials.

Cartell amb les mesures Covid-19 a partir del 26 d'abril

El confinament comarcal deixarà d’estar actiu a partir del 26 d’abril i es permetrà la mobilitat lliure per tota Catalunya, sense cap limitació territorial ni obligació de desplaçar-se només amb la bombolla de convivència. Les noves mesures, que estaran vigents fins al 3 de maig inclòs, també permetran l’obertura dels bars i restaurants dels centres comercials, mantenint l’aforament i l’horari de la resta de la restauració. A més, en l’àmbit del comerç ja podran obrir tots els negocis, sense limitació de superfície, tot i que es manté l’aforament del 30%. Una altra novetat és que s’amplia l’entrada de públic a actes esportius i religiosos del 30 al 50%. A més, els estudis de batxillerat i FP seran presencials al 100% i desapareix el límit de bombolles a l’hora de fer reunions socials, tot i que han de continuar sent 6 persones com a màxim.

Entre el 26 d’abril i el 3 de maig, estaran vigents les següents restriccions:

Mobilitat
No es pot entrar o sortir de Catalunya sense motiu justificat, però sí es permet la mobilitat lliure per tot el territori, posant fi al confinament comarcal. No hi ha l’obligació de desplaçar-se només amb la bombolla de convivència.

Confinament nocturn
No es pot circular pel carrer des de les 22 a les 6h, excepte per causes justificades.

Comerç
Es permet que tots els negocis puguin obrir, sense limitació de superfície, i durant tots els dies laborables. Es manté el 30% de l’aforament. L’horari límit de tancament són les 21h. La restauració dels centres comercials pot tornar a obrir, amb el mateix horari que la resta de bars i restaurants (de 7.30h a 17h).

Restauració
A l’interior, es pot obrir amb un 30% de l’aforament, amb una bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació a quatre comensals, excepte que es tracti de grups bombolla. Es pot oferir servei de taula de manera de continuada, des de les 7.30 a les 17h. Resta d’horari per a recollida en establiment (fins a les 22h) o lliurament a domicili (fins a les 23h).
A l’exterior, no hi ha limitació d’aforament i les taules, amb una distància mínima senyalitzada de dos metres entre comensals, poden ser de quatre com a màxim, o més si són una bombolla de convivència. Horari: de 7.30h a 17h.
Els establiments d’hoteleria poden donar també servei de restauració només a les persones allotjades, amb el límit de les 22h. 

Educació
Universitats: classes al 30% de l’aforament.
Batxillerat, cicles formatius, ESO, primària i infantil: presencialitat plena.
Ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l’activitat presencial.
ESO, primària i infantil: presencialitat plena. Semipresencial a batxillerat i cicles formatius.
Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives adreçades a infants i joves fins a batxillerat i cicles formatius que es duguin a terme dins o fora dels centres educatius, amb un màxim de 6 persones a excepció de les que preservin el grup bombolla.
Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.

Empreses
S’ha de fer teletreball, excepte quan no sigui possible.
Suspensió de congressos, convencions, fires i activitats assimilables.

Esports
Instal·lacions i equipaments esportius d’interior poden obrir amb un aforament limitat al 50%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de la mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.
Instal·lacions i equipaments a l’aire lliure i piscines obertes amb un aforament màxim al 50%, control d’accés i un màxim de 6 persones en les activitats grupals (excepte piscines).
Competicions: permeses en categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat. En aquestes competicions, ja siguin interior o exterior, està permesa la presència de públic amb limitació del 50% d’assistents, i sempre amb seient preassignat.
Sense públic a les competicions oficials, estatals i internacionals, que tinguin prohibició expressar que altres organismes han establert, com en el cas del futbol i el bàsquet, que es fan sense públic.

Activitats culturals i cíviques
Teatres, cinemes, circs, auditoris i sales de concert poden obrir amb un 50% d'aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.0000 si la ventilació és òptima. Si no és així, el màxim és de 500 persones, sempre assegudes. L’horari de finalització és a les 10 de la nit i l’entrada permet arribar al domicili més tard d’aquesta hora.
També oberts museus, galeries d’art, arxius, biblioteques i sales d’exposició al 50%.
Els locals amb llicència de sales de concert poden obrir, però no es permet el servei de bar.
Es poden fer activitats de cultura popular i tradicional, sempre que siguin estàtiques, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’ha de respectar el 50% de l’aforament.
Es permet l’obertura de restaurants musicals, cafès teatre i cafès concert amb les mateixes condicions que la restauració.

Activitats recreatives
Equipaments cívics: permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de memòria per a més grans de 60 anys en grups de màxim 6 persones.
Oberts parc infantils, fins a les 20h, amb un aforament del 50%.
Oberts salons de jocs, casinos i sales de bingo. Poden obrir amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones o 250, si el local està ben ventilat. Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de dos metres entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.
Espais infantils lúdics d’interior amb un aforament del 30% i sense restauració.

Trobades socials
Limitació és de 6 persones en trobades socials llevat que es tracti de convivents. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de carácter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant como sigui posible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situación de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Actes religiosos i cerimònies civils
Els actes civils o de culte, inclosos els casaments i enterraments, tenen un límit d'aforament del 50%, sempre que tampoc se superin les 1.000 persones si és a l'aire lliure o amb ventilació òptima. Si no hi ha aquesta ventilació, el màxim permès són 500 persones.

Darrera actualització: 29.04.2021 | 14:18