La comissió que vetlla per la protecció del catàleg patrimonial visita les obres que s’estan fent en alguns elements que hi estan inclosos

Divendres, 24 de març de 2023 a les 10:00

Una representació de l’Ajuntament i de la Comissió de Patrimoni han conegut els projectes que s’estan executant a la Casa Larratea, al Rec Comtal, així com al jardí romàntic i a la torre amb dipòsit elevat de la Casa de les Aigües.

La Comissió Municipal de Patrimoni Cultural de Montcada i Reixac, òrgan consultiu creat al setembre de l’any 2021 i que té la funció de vetllar pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials locals, va fer aquest dijous, 23 de març, una visita d’obres per conèixer sobre el terreny les actuacions que s’estan executant en alguns elements que formen part del Catàleg de Patrimoni com són la Casa Larratea, el Parc de les Aigües i la Casa de les Aigües. Tècnics de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament i de l’AMB, així com els directors de les diferents obres, van explicar l’estat actual dels treballs a una representació del consistori formada per l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; i la regidora de Cultura i Patrimoni i presidenta de la Comissió, Maria Rosa Borràs. Per part de la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural, van participar a la visita l’historiador Jaume Alcázar, l’arquitecte Josep Lluís Gorina –ambdós van formar part del equip redactor del Catàleg de Patrimoni Local-, així com dos representants de l’Associació Cultural Montcada: Antoni Orihuela i Joan Olivares.

La visita va començar a la Casa Larratea, que data de l’any 1899 i que està situada a la cruïlla dels carrers Montiu, Sant Lluís i Colon. El projecte de reforma té l’objectiu de convertir aquest edifici en un equipament públic multidisciplinar d’intercanvi cultural que pugui acollir exposicions temporals, debats d’interès públic o esdeveniments artístics. Les intervencions que s’estan fent serviran per millorar la funcionalitat de l’edifici i la seva accessibilitat, amb la creació d’una nova escala i la instal·lació d’un ascensor. A més, s’aïllaran tots els tancaments per complir les exigències d’estalvi energètic. Totes aquestes accions s’està fent mantenint alguns elements patrimonials com rajoles o fusteries originals o restaurant, en un 70%, el paviment hidràulic de la primera planta. Al mateix temps, es recuperaran els dibuixos amb motius vegetals de la tribuna d’aquesta planta. El cost total de l’obra, que hauria d’estar acabada al mes de novembre, és de 1,02 milions d'euros, dels quals 600.000 els hi aporta l'Ajuntament i 422.535 l'AMB, amb una ajuda de 220.928 euros que provenen dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que entrega la Unió Europea.

La comitiva formada per la Comissió del Patrimoni i representants de l’Ajuntament va continuar la passejada amb destinació al Parc de les Aigües per veure de primera mà les obres que s’estan fent al Rec Comtal. Aquesta actuació permetrà millorar la seva accessibilitat; augmentar la visibilitat de la seva traça i els seus espais adjacents; restaurar els elements constructius singulars, com la boca de la mina o la reixa; millorar el drenatge per facilitar la recollida d’aigües; eixamplar la connexió amb la futura escola bressol d’El Viver; i implantar una revegetació amb espècies autòctones que potenciïn la biodiversitat. El projecte inicial s’ha hagut de modificar per un problema d’inundabilitat que afectava el cabal d’aigua del Rec Comtal i que, un cop solucionat gràcies a una acció coordinada amb l’Ajuntament de Barcelona, permetrà que les obres puguin estar acabades a mitjans de juny.

Relacionada amb aquesta partida pressupostària, la Comissió del Patrimoni també va visitar el jardí romàntic de la Casa de les Aigües. Aquest element serà restaurat amb l’objectiu de millorar les seves instal·lacions per facilitar un futur aprofitament de recursos hídrics dels pous; així com garantir la salubritat del entorn del brollador, que també serà restaurat com a hàbitat per a espècies vegetals. Al mateix temps, es farà una revegetació del perímetre de la font. Aquesta doble actuació al Rec Comtal i al jardi romàntic de la Casa de les Aigües té un cost de 379.996 euros, dels quals 256.029 euros els hi aporta l'Ajuntament i 123.966 provenen del FEDER.

Aprofitant el passeig per la Casa de les Aigües, la comitiva també va conèixer de primera mà els treballs que s’estan fent a la torre de l’aigua amb dipòsit elevat i els seus edificis annexes. Aquesta actuació permetrà millorar l’estabilitat de la torre i reformar l’edificació inferior per convertir-la, en un futur, en un centre d’interpretació de tot el recinte modernista. El projecte també inclou alguns treballs de restauració de la mateixa torre i de l’edifici annex, així com l’enderroc d’una edificació auxiliar adossada per la part posterior. A més, es construirà una escala de servei per poder accedir al terrat. Les obres, que haurien d’estar enllestides a finals de maig, tenen un pressupost de 198.000 euros que sufragaran l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va agrair la feina que estan fent els membres de la Comissió de Patrimoni i va destacar la tasca que el govern municipal ha impulsat als darrers anys per “invertir diners públics i aprofitar les subvencions que provenen d’altres administracions per preservar el patrimoni arquitectònic i cultural del municipi”. D’altra banda, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va emfatitzar que la constitució de la Comissió, així com la redacció del Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni, són accions decisives per “poder donar-li la volta i posar en valor el patrimoni tan ric de Montcada i Reixac, que, malauradament, s’havia deixat perdre durant molt de temps”. La regidora de Cultura i presidenta de la Comissió de Patrimoni, Maria Rosa Borràs, també va fer una valoració molt positiva de la tasca que està fent la comissió i va posar de relleu la importància de “fer una visita sobre el terreny per poder conèixer tots els detalls de les actuacions que s’estan executant en aquests elements patrimonials i esvair els possibles dubtes que es puguin tenir”.

Darrera actualització: 24.03.2023 | 10:58