Josep Bacardit, fill adoptiu de Montcada i Reixac a títol pòstum

Divendres, 24 de febrer de 2023 a les 08:00

El Ple de febrer l’ha atorgat aquest reconeixement, a proposta de l’Associació Cultural Montcada. Cronista local i activista cultural i social, Bacardit va morir el 13 d’octubre passat.

Josep Bacardit Sanllehí és fill adoptiu de Montcada i Reixac, nomenament que ha rebut a títol pòstum. A iniciativa de l’Associació Cultural Montcada, el Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir dijous, 23 de febrer, l’atorgament d’aquesta distinció al cronista local i activista social i cultural, que va morir el 13 d’octubre passat.

La ciutat que ell tant estimava el nomena fill adoptiu, per la seva immensa dedicació al  món cultural, a la recuperació de la memòria històrica i a l’activisme social, és una llàstima que no sigui avui amb nosaltres per rebre aquest reconeixement’, va expressar l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos.

Nascut a Sant Joan de Vilatorrada al 1949, des del 1972 residia a Montcada i Reixac, on va participar en multitud de projectes socials, culturals i polítics. Va ser regidor del PSC entre 1999 i 2001, membre del govern municipal d’aleshores. A nivell associatiu, va ser representant de les plataformes pel Soterrament, Antiincineració i de l’Associació Cultural Montcada. La seva experiència professional com a productor radiofònic li va portar formar part del Consell d’Administració de Montcada Comunicació.

Una de les aportacions més destacades de Bacardit va ser la de cohesionar el municipi per mitjà de la divulgació cultural. Va concebre la cultura com a eix vertebrador per assolir l’arrelament i la identitat social. Va esdevenir membre actiu de l’Associació Cultural Montcada, publicant desenes d’articles a la revista ‘Quaderns’ que edita l’entitat. També va fundar el grup de Facebook ‘Tú no eres de Montcada si...’, on difonia passatges de la història del municipi.

En la vessant de recerca històrica i antropològica, Bacardit va escriure, conjuntament amb el seu amic i també cronista local Ricard Ramos –mort al 2020– tres llibres: La mare de Déu del ciment (2010); Alcaldes, batlles i afers d’un poble (2012); i 940 dies. La Guerra Civil a Montcada (2014). La seva tasca de recerca sobre la guerra civil li van convertir en un dels agents promotors de la dignificació de la memòria històrica local.

Darrera actualització: 24.02.2023 | 09:57