Entra en vigor el toc de queda entre les 22 i les 6 h

Dilluns, 26 d'octubre de 2020 a les 10:00

Després de la declaració d'un nou estat d'alarma per part del govern espanyol, la Generalitat ha anunciat aquesta mesura amb l'objectiu de frenar l'increment de casos de COVID-19.

Des d'aquesta passada nit ha entrat en vigor a tot Catalunya el toc de queda que prohibeix els desplaçaments i la circulació de persones per les vies públiques entre les 22 i les 6 h, llevat de casos excepcionals que hauran de ser degudament justificats. La nova mesura, aplicada amb la finalitat de rebaixar la incidència de la COVID-19, implica la modificació dels horaris d'obertura al públic d'establiments, que hauran de tancar les portes a les 21 h. Les úniques excepcions són els serveis d'entrega d'aliments del sector de la restauració i els espectacles culturals, que podran tancar una hora més tard i es permetrà el retorn a casa dels assistents entre les 22 i les 23 h.

Aquestes són les excepcions que permeten la mobilitat durant les hores de vigència del toc de queda:

  • Assistència sanitària d’urgència.
  • Adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència, sempre que sigui a la farmàcia més propera al domicili, així com per assistència veterinària urgent.
  • Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa.
  • Desplaçaments de professionals, i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional).
  • Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
  • Retorn al domicili des de centres educatius i de les activitats culturals i espectacles públics.
  • Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
  • Cura d’animals de companyia pel temps imprescindible, amb desplaçament individual proper al domicili, entre les 4 i les 6 hores.
  • Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

El Departament d'Interior ja ha habilitat el certificat de declaració autoresponsable amb el qual justificar les excepcions de mobilitat nocturna. Pots consultar-lo aquí: https://certificatdes.confinapp.cat/#/. D'altra banda, l'entrada en vigor del toc de queda no suposa l'anul·lació d'altres normes aprovades amb anterioritat, per la qual cosa continua vigent el tancament de bars i restaurants, la prohibició de celebrar trobades amb més de sis persones o les restriccions d'aforament en comerços, espais culturals o equipaments esportius, entre d'altres.

Amb motiu de l'aplicació del toc de queda, l'alcaldessa, Laura Campos, ha tornat a apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania perquè aquesta mesura pugui funcionar. "Sabem que una decisió tan excepcional com el toc de queda suposa una limitació molt gran de les llibertats fonamentals i individuals, però és necessària per frenar la pandèmia", ha explicat, alhora que ha advertit del risc de confiar-ho tot en les restriccions de mobilitat nocturna. "De res servirà aquest toc de queda si durant la resta del dia no seguim les mesures higienico-sanitàries que hem estat complint fins ara, portant sempre la mascareta i garantint la distància de seguretat amb la resta de persones", ha assegurat.

Darrera actualització: 27.10.2020 | 10:29