Inici de les obres a l’avinguda de la Ribera

Dilluns, 7 de novembre de 2022 a les 11:15

Aquesta actuació, que suposa una inversió de 2,7 milions d’euros que financen l’AMB i l’Ajuntament , reforçarà aquest eix, en el tram entre el pont de la Roca i el carrer Llevant, com a passeig fluvial.

  • El nou passeig millorarà la relació de la ciutadania amb el riu Besòs i cohesionarà els barris de Can Sant Joan, La Ribera i Montcada Centre.
  • Les obres, que afectaran una superfície total de 7.650 m2, tindran una durada aproximada de 10 mesos i mig.
  • En aquesta primera fase, hi ha afectacions per a la circulació de trànsit i, pensant en fases posteriors, s’està habilitat un aparcament provisional per a 90 places als antics terrenys de Valentine.

Des de la passada setmana ja estan en marxa les actuacions a l’avinguda de la Ribera, entre el pont de la Roca i el carrer Llevant, que permetran reforçar aquest eix com a passeig fluvial i milloraran la relació de la ciutadania amb el riu Besòs, cohesionant, al mateix temps, els barris de Can Sant Joan, La Ribera i Montcada Centre. Aquesta transformació suposa una inversió de 2.704.999,98 € finançats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional que atorga la Unió Europea.

Les obres, que afectaran una superfície total de 7.650 m2 i que tindran una durada aproximada de 10 mesos i mig, consistiran en diverses actuacions: creació d’una nova plaça Larramendi, amb més espai i una zona de jocs infantils, i transformació de les cruïlles existents amb els carrers Larramendi, Bogatell i París en places amb plataforma única amb prioritat per als vianants; construcció d’un voladís entre els carrers Bogatell i París que serà un mirador sobre el riu; urbanització d’un carril bici segregat; remodelació i ampliació de la vorera més propera als edificis, entre el carrer Larramendi i el pont de la Roca, per fer-la més accessible –en alguns punts, es passarà de 80 centímetres a 1.80 d’amplada–; i col·locació de vegetació i arbrat amb la plantació d’un miler de noves unitats.

El nou passeig tindrà una amplada de cinc metres: dos metres seran per al carril bici segregat i els altres 3’50 metres restants es destinaran als vianants. Els 630 metres del nou passeig tindran un nou enllumenat i mobiliari urbà. A més, i amb l’objectiu de millorar la seguretat i el confort dels vianants, la calçada quedarà deprimida respecte la cota de les places i del passeig fluvial. Aquest canvi de desnivell actuarà com a element dissuasiu que contribuirà a mantenir una velocitat del trànsit reduïda al llarg de l’avinguda.

Aquest projecte compleix amb les estratègies metropolitanes del Programa d’Actuacions en Paisatges Naturals i Urbans (PSG) de l’AMB que permetran millorar la connexió entre l’espai fluvial i la ciutat; dignificar l’espai públic, amb més qualitat paisatgística i un impuls a l’ús ciutadà; potenciar la mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta, així com implementar el verd urbà com a mesura de mitigació de l’illa de calor.

En aquesta primera fase de les obres, s’estan produint afectacions al trànsit a l’avinguda de la Ribera, que està tallada en sentit Can Sant Joan durant un temps aproximat de tres mesos –els vehicles que hi vulguin accedir, s’han de desviar pels carrers Jaume I, Provença i Rosselló. En una fase posterior, i quan les obres tinguin afectacions relacionades amb l’aparcament, s’habilitarà un espai provisional per a 90 places als antics terrenys de Valentine que estarà obert i il·luminat.  El seguiment de les obres anirà a càrrec del departament de Servei de Projectes i Obres de l’Ajuntament de Montcada i Reixac.

Darrera actualització: 07.11.2022 | 11:40