L'Ajuntament posa en mans de la Fiscalia l'abocament de fuel de Lafarge al riu Besòs

Dimecres, 5 de desembre de 2018 a les 13:00

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha posat en coneixement de la Fiscalia l'abocament de fuel que va realitzar l'empresa Lafarge al riu Besòs el passat dimarts 20 de novembre per si veu indicis de delicte mediambiental.

El consistori ha facilitat tota la informació que disposa a la Fiscalia després de rebre dijous passat els informes realitzats pels tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquests tècnics van detectar l'abocament durant una inspecció a Lafarge després que l'Ajuntament demanés a l'administració supramunicipal una investigació a l'empresa per esbrinar l’origen d'altres dos abocaments més detectats a la xarxa de clavegueram al riu Besòs, a la zona de Can Sant Joan, des del passat mes de juny.

L'alcaldessa, Laura Campos, ha afirmat que "no es tracta només d'un tema sancionador per un abocament il·legal, també volem evitar que episodis com a aquest es tornin a produir". Campos ha afegit que "per suposat exigim la restauració de tota la zona afectada per l'abocament de fuel". El consistori està ara a l'espera de saber si l'AMB denunciarà l'empresa cimentera per una infracció de l'incompliment del reglament d'abocament d'aigües residuals.

L'Ajuntament també ha facilitat tots els informes necessaris a tres organismes diferents del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Ha enviat la documentació a la Direcció General de Qualitat Ambiental, l'organisme que té les competències en matèria d'autorització ambiental; a l'Agència Catalana de l'Aigua, per tal que requereixi a l'empresa la neteja i restauració de l'afectació que ha provocat l'abocament a la llera del riu; i a l'Agència de Residus de Catalunya, per si hi ha hagut afectació del subsòl i si cal neteja del sòl contaminat.

D'altra banda, el consistori també ha notificat l'abocament aquesta setmana a la Direcció General de Seguretat Industrial del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat per si hi ha hagut algun incompliment del reglament d'emmagatzematge de productes petrolífers.

El regidor de Medi Ambient, José Domínguez, ha afirmat que "el consistori ha actuat conseqüentment des del primer abocament detectat el passat mes de juny i va encarregar a Aigües de Barcelona que investigués aquell capítol que finalment va derivar en una investigació a Lafarge".

Darrera actualització: 05.12.2018 | 13:01