Finalitza una campanya de control sobre la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal al municipi

Dimecres, 14 de juliol de 2021 a les 00:00

S’ha fet entre els dies 5 i 11 de juliol per part de la Policia Local, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit. Tot i que encara s’està fent un treball d’informació i pedagogia, s’han formulat un total de 15 propostes de sanció que tenen a veure amb diferents infraccions considerades greus.

  • Les sancions han tingut relació amb l’incompliment de l’obligació de circular per determinades vies; utilitzar dues o més persones un mateix VMP; conduir fent servir dispositius de telefonia mòbil o auriculars; circular de forma negligent o superar les taxes d’alcohol legalment establertes.
  • L’Ajuntament està ultimant la creació del reglament d’un futur Consell de Mobilitat i la redacció de l’ordenança municipal que ha de regular la convivència pacífica a la via pública per adaptar els nous canvis que ha introduït el codi de circulació.
  • La primera campanya de l’any, que també es va coordinar amb el Servei Català de Trànsit, es va fer durant la primera setmana del mes de maig i en aquell moment es van imposar un total de 19 sancions.

La Policia Local, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, ha fet entre el 5 i l’11 de juliol la segona campanya de control de l’any 2021 sobre la circulació de ciclistes i  vehicles de mobilitat personal (VMP) al municipi. Arran dels controls realitzats, s’han formulat un total de 15 propostes de sanció que tenen a veure amb l’incompliment de l’obligació de circular per determinades vies; utilitzar dues o més persones un mateix VMP; conduir fent servir dispositius de telefonia mòbil o amb auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so; circular de forma negligent posant en perill la seguretat dels vianants o superar les taxes d’alcohol legalment establertes. Durant aquest 2021, i tenint en compte les dues campanyes programades des del Servei Català de Trànsit i altres actuacions puntuals, ja s’han fet una seixantena de propostes de sanció. Òbviament, aquestes denúncies conviuen amb un període informatiu i pedagògic, que des de Policia Local creiem essencial per donar a conèixer a la ciutadania les noves normes que afecten l’ús d’aquest tipus de vehicles. Es tracta, doncs, de transmetre als conductors la importància d’una actitud prudent i responsable per evitar sinistres o minimitzar-ne els danys que se’n puguin derivar”, ha dit el cap de la Policia Local, José Manuel Martín.

Participació ciutadana
L’Ajuntament va obrir al mes de maig un termini per recollir propostes i aportacions de la ciutadania i les entitats per a l'elaboració del reglament de funcionament del futur Consell de Mobilitat. L’objectiu de la creació d’aquest nou òrgan estable de participació ciutadana és disposar d’un espai per debatre, coordinar i consensuar les actuacions necessàries per millorar la mobilitat, col·laborar en les campanyes per promoure-la i fer el seguiment de l’ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles. Aquesta última està en procés de revisió i redacció, per part d’una comissió técnico-política, per adaptar-la als canvis introduïts a la llei de seguretat vial i una altra normativa complementària en materia de trànsit sobre l'ús de bicicletes i VMP per tal de regular el seu ús i assegurar una convivència pacífica a la via pública. La nova ordenança municipal de circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, que s’aprovarà properament al Ple Municipal, ha comptat amb les aportacions de la ciutadania, que va poder fer suggeriments i propostes durant un procés de participació que va estar obert durant el mes d’abril. El regidor de Policia Local i Protecció Civil, Oriol Serratusell, ha destacat que el cos policial ha fet una campanya extensa amb la nova reglamentació de la DGT i que la modificació de l’ordenança municipal de vianants i vehicles permetrà “puntualitzar tots aquells punts que no recull la DGT i que la ciutadania ha aportat amb l’objectiu de tenir un bona regulació i garantir la seguretat i la convivència al municipi”.

Reglamentació
L’ús de bicicletes, patinets i altres VMP ha anat a l’alça en els darrers anys motiu pel qual la Direcció General de Trànsit va incorporar, a principis del 2021, aquest tipus de vehicles al reglament general de vehicles. Els patinets elèctrics i ‘segway’ generalment no poden circular per les voreres i zones per als vianants ni superar els 25 quilòmetres per hora de velocitat i han de complir les normes de trànsit com qualsevol altre conductor. Un dels punts que resta pendent acordar és la necessitat o no d'una assegurança obligatòria per als usuaris d’aquests vehicles o l’ús obligatori del casc.

Darrera actualització: 14.07.2021 | 11:42