Entren en vigor les noves mesures contra la Covid-19 a l’espera de l’aplicació del toc de queda nocturn

Dijous, 15 de juliol de 2021 a les 10:00

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat la resolució amb noves mesures restrictives que estaran vigents des d’aquest dijous, 15 de juliol, fins al dia 23. La Generalitat també ha demanat l’aval de la justícia per poder aplicar el toc de queda nocturn a 158 municipis, entre els que estaria Montcada i Reixac.

  • A partir d'ara, es prohibeixen trobades i reunions familiars i socials de més de 10 persones i no es podrà menjar i beure en grup en espais lliures, així com en activitats musicals i espectacles, incloent les populars i tradicionals.
  • Les activitats relacionades amb la restauració, la cultura o els esports han d'acabar com a màxim a les 00.30h.
  • El públic ha d'estar assegut a tots els espectacles i no es pot ballar.
  • A l'espera de la decisió del Tribunal Superior de Justícia, Montcada i Reixac podria ser un dels 161 municipis de Catalunya en el que s'aplicarà el toc de queda nocturn, d'1 a 6h, a partir d'aquest cap de setmana.

Les noves mesures restrictives contra la Covid-19 que la Generalitat va anunciar a principis de setmana entren en vigor des d'aquest dijous, 15 de juliol, i estaran vigents fins al dia 23, quan es produirà una nova actualització. A partir d’ara, es prohibeixen trobades i reunions familiars i socials de més de 10 persones; el comerç en general ha de tancar portes a les 22h i les activitats relacionades amb la restauració, la cultura o els esports han d'acabar com a màxim a les 00.30h. A més, es prohibeix menjar i beure en grup en espais lliures habilitats com àrees de descans, parcs, així com en activitats musicals i espectacles, incloent les populars i tradicionals. En tots aquests espectacles, el públic ha d'estar assegut i no es pot ballar.

D'altra banda, no poden funcionar discoteques o bars musicals en espais interiors i en l'hostaleria cal mantenir les prevencions habituals: 6 persones a dins i 10 a fora; 50 % d'aforament a l'interior; 1,5 metres de distància entre persones de taules diferents i d'1 metre entre persones de la mateixa taula; i ús de mascareta quan no es menja o beu. També es recomana que no es permeti l'accés a espais públics com parcs i platges entre les 0.30h i les 6h.


Toc de queda
El govern de la Generalitat vol imposar el toc de queda nocturn, d'1 a 6h, a 161 municipis de tot Catalunya. Són poblacions de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos per 100.000 habitants durant els últims 7 dies. D'aquests municipis n'hi ha 145, entre els que hi està Montcada i Reixac, que superen els índexs d'incidència establerts pel govern, i 16 més que no ho fan, però on s'aplicarà igualment ja que estan envoltats per pobles o ciutats amb xifres de contagis elevades.

El toc de queda, que està pendent que sigui aprovat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, afectaria al 78% de la població i es podria aplicar a partir d'aquest cap de setmana i durant 7 dies prorrogables. Qualsevol municipi que millori o empitjori les seves dades haurà d'esperar la revisió, que es farà de forma setmanal, per entrar o sortir de la llista.


Resolució judicial
El Tribunal Constitucional ha dictaminat que el primer estat d'alarma per fer front a la pandèmia, que va estar vigent entre el 13 de març i el 21 de juny de 2020, va ser inconstitucional en alguns dels seus aspectes. La sentència considera que la suspensió d'un dret fonamental com el de circulació només es pot fer aplicant l'estat d'excepció, que requereix el permís previ del Congrés dels Diputats. A l'espera de conèixer tots els detalls, aquesta resolució podria tenir repercussions en les sancions que es van imposar als ciutadans que, per exemple, es van saltar el confinament.


Casals i colònies
La Generalitat impulsa un dispositiu de cribratge de monitors, treballadors de lleure i infants que participen en casals i colònies, que es posarà en marxa la setmana la propera setmana. Es farà a les farmàcies adherides al dispositiu, entre 1.500 i 1.800, amb proves de test d'antígens ràpid d'automostra, que es farà de manera supervisada per un professional de la farmàcia. Aquesta campanya va adreçada a monitors i treballadors de lleure a partir de 16 anys, i a nens i nenes d'entre 10 i 15 anys.

Darrera actualització: 15.07.2021 | 14:39