El Poeticae 2021 ofereix propostes innovadores per omplir Montcada i Reixac de poesia

Dimarts, 2 de març de 2021 a les 09:00

‘Recita’ns la teva cançó’ i ‘Poesia de prop’ són dues novetats destacades del programa, que manté actes consolidats com la Marató de lectura poètica.

L’edició 2021 del Poeticae ofereix noves propostes per incentivar que la ciutadania participi al cicle de poesia local. Una de les novetats destacades és ‘Recita’ns la teva cançó’, una activitat impulsada pel Servei Local de Català i les biblioteques de Montcada i Reixac. Es convida a la ciutadania a recitar la lletra d’una cançó en català des de casa, mentre realitza una acció quotidiana. Amb aquesta acció es vol mostrar la riquesa de les lletres que hi ha a les cançons de tots els temps. Per participar-hi cal enregistrar un vídeo amb la lletra escollida, en format horitzontal i la cançó que es recita no pot sonar durant la gravació. Cal indicar el títol i el nom de qui la canta i, finalment felicitar el Dia Mundial de la Poesia 2021. Els vídeos s’han d’enviar fins al 10 de març com a màxim a montcadaireixac@cpnl.cat o a b.montcada.em@diba.cat.

‘Poesia de prop’ és una altra novetat del Poeticae. Es farà el dia 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi, a partir de les 17.30 h. La proposta consisteix a dir i escoltar poesia en espais propers, com ara una sala, un terrat o el jardí d’una casa particular. Es tracta de llocs on fer un recital íntim, amb poca capacitat, amb el màxim de persones que permeten les mesures de seguretat vigents per prevenir la Covid-19. Qui hi vulgui participar, ja sigui per oferir espais o per assistir com a públic, ha d’enviar un correu electrònic a cultura@montcada.org. El programa inclou l’activitat ‘Poemes per telèfon’ que l’any passat, arran del confinament, va impulsar el montcadenc David Velasco. Qui vulgui escolar poemes o bé, qui els vulgui llegir per telèfon, ha de contactar amb les biblioteques.

Estem molt engrescats amb aquesta nova edició del Poeticae; l’any passat, la pandèmia ens va obligar a anular les activitats presencials però ens va donar l’oportunitat de participar a les xarxes i va ser tot un èxit; enguany, hem treballat per oferir una combinació d’ambdues fórmules amb propostes de qualitat i sempre apostant per una cultura segura i adaptada a les normatives vigents’, ha manifestat la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs.

Un clàssic del Poeticae, la Marató popular de lectura poètica, es farà el 21 de març, a partir de les 18 h, a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església 12). Hi pot participar tothom, llegint un màxim de dos textos propis o d’altres autors, de qualsevol època, forma o idioma. L’aforament estarà limitat a les mesures vigents i a més, s’aplicarà un protocol de desinfecció personalitzada dels micròfons. Per participar-hi i reservar franja horària, cal enviar un correu electrònic a cultura@montcada.org o a auditori@montcada.org.

El programa inclou tres espectacles teatrals. El 20 de març (20 h), el Teatre Municipal (Tarragona, 32) acollirà Conservando memoria, un homenatge intergeneracional a càrrec de la companyia El Patio Teatre, que va obtenir premis a la Fira de Titelles de Lleida del 2019. El 24 d’abril (20 h), l’actor Javier García Ortega interpretarà al Teatre Municipal Amor oscuro, inspirat en Sonetos del amor oscuro de Federico García Lorca. Les entrades per a ambdós muntatges es poden comprar a www.teatremontcada.cat i a l’Auditori Municipal. D’altra banda, el grup Dèria Teatre homenatjarà Joan Margarit amb el muntatge poètic No era lluny ni difícil (Joan Margarit). L’espectacle serà el 9 d’abril (20 h), a l’Auditori Municipal, i retrà homenatge al poeta de Sanahuja, que ens ha deixat aquest mes de febrer. La recaptació serà solidària.

El cicle inclou la projecció del documental ‘Poetes catalans’, de Pere Portabella, el 10 d’abril (18 h) a l’Auditori Municipal, i posterior debat amb joves veus de la poesia catalana; i la presentació del llibre ‘El Montsant: pedra i poesia’, d’Elisa Riera i Miquel Sánchez, el 15 d’abril (19.30 h), a la seu de l’Associació Cultural Montcada (Major, 47).

Una edició més el cicle de poesia inclou una nova edició del certamen ‘Petit Poeticae’, el concurs de poemes escrits per infants. Tots els nois i noies que ho desitgin poden presentar els seus poemes (màxim de tres) a les biblioteques de Montcada i Reixac, fins al 24 d’abril. S’establiran dues categories: nascuts del 2011 al 2014 i la dels nascuts del 2008 al 2010. El lliurament de premis es farà el 29 d’abril (18 h), al vestíbul del Teatre Municipal/Biblioteca Elisenda, durant el qual hi haurà un concert-espectacle amb l’artista Carles Cuberes, inspirat en poemes de Joana Raspall.

Totes les activitats estan condicionades a les mesures de prevenció de la pandèmia. La informació sobre els concursos, sobre com participar als actes i la venda d’entrades la podeu consultar a www.montcada.cat i www.teatremontcada.cat.

Darrera actualització: 02.03.2021 | 11:40